PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wykopujemy cebule tulipanów i hiacyntów

Wykopujemy cebule tulipanów i hiacyntów

Autor: Damian Makowski

Dodano: 05-06-2014 12:54

Tagi:

Tulipany, hiacynty i inne wiosenne rośliny cebulowe dawno już zakończyły kwitnienie. Po przekwitnięciu na rabacie lub w skrzynkach balkonowych pozostały zeschnięte liście. Jest to sygnał, że można zacząć wykopywać cebule.



Liście roślin cebulowych i ogłowione pędy, które gromadziły substancje zapasowe już dawno zaschły. Niektóre gatunki (tulipany, hiacynty) wymagają corocznego lub co 2 lata wykopywania. Wykopywania nie wymagają pozostałe rośliny cebulowe m.in. krokusy, żonkile, tulipany botaniczne, cebulice, szachownice, czosnki ozdobne. Te gatunki można wykopywać co 4 lata w celu podziału i rozmnożenia ulubionych odmian.

Wykopywanie cebul tulipanów i hiacyntów jest istotne, ponieważ zapobiegamy występowaniu chorób oraz wzmaga to kwitnienie w następnym sezonie. W gorące i suche lata cebule mają tendencję do drobnienia. Powstałe małe cebule potomne osłabiają mateczną i w następnym sezonie wytworzy się rozeta liści, a roślina będzie słabiej kwitła.

Pozostawione w glebie podczas deszczowego okresu mogą być porażane chorobami grzybowymi, np. fuzariozą. Zabieg jest dość istotny również podczas niezbędnej selekcji tulipanów, które zostały zainfekowane przez bakteriozę lub choroby wirusowe. W takim przypadku wszystkie części roślin powinny być spalone. Wykopując cebule uchronimy je także przed szkodnikami glebowymi: nornice, nicienie, krocionogi.

Podczas wykopywania należy uważać, aby nie uszkodzić cebuli. Może ona znajdować się głębiej niż wtedy, kiedy ją sadziliśmy. Nie usuwamy łusek, są one naturalną barierą przed grzybami i chronią mięsiste łuski przed wyschnięciem.

Jeśli posiadamy cebule w doniczkach nie musimy ich wykopywać. Wystarczy, że przeniesiemy je do suchego, przewiewnego i ciepłego, ale nienagrzewającego się pomieszczenia. Ziemia w pojemniku powinna być sucha. W takich warunkach przechowujemy również wykopane, wysuszone cebule. Unikamy piwnic i innych wilgotnych oraz chłodnych miejsc.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.52.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!