Seler jest warzywem, które nie znosi chłodów. Optymalna temperatura wzrostu to 15-18oC. Wysadzony zbyt wcześnie do otwartego gruntu, zamiast tworzyć zgrubiale korzenie będzie wybijać w pędy kwiatostanowe. Uprawę prowadzi się z rozsady, ze względu na wrażliwość selera na chłody oraz długi okres wegetacji. W Polsce uprawia się seler korzeniowy oraz naciowy. Pierwszy posiada bardzo aromatyczne liście i tworzy jadalne zgrubiałe korzenie. Z kolei seler naciowy (łodygowy) jest uprawiany dla jego mięsistych, często bielonych, ogonków liściowych.

Do uprawy wymaga gleby żyznej, dobrze utrzymującej wodę o pH 6,5-7,5. Seler jest dobrą rośliną do uprawy współrzędnej, np. z sałatą, porem, pomidorem, fasolą, cebulą. Działa również odstraszająco na bielinka kapustnika - szkodnika kapustnych.

Seler dobrze znosi nawożenie obornikiem. Nawóz organiczny powinien być jednak dodany jesienią w ilości ok. 30-40 ton/ha, a następnie dokładnie przyorany. Wymagania pokarmowe (mg/dm3) są następujące: 100-120 azotu, 60-80 fosforu, 180-220 potasu, 60-120 magnezu, 1000-2000 wapnia.

Nawozy fosforowe oraz potasowe wysiewamy jesienią lub wczesną wiosną, na kilka tygodni przed rozpoczęciem uprawy. Fosfor dostarczamy w formie superfosfatu potrójnego borowanego, natomiast potas w formie soli potasowej. Nawozy azotowe w formie saletry amonowej lub saletrzaka dzielimy na dwie dawki: przed wysadzeniem i pogłównie - w czerwcu.

Rośliny wysadza się w rozstawie 30-40 cm x 25-30 cm, na taką samą głębokość, na jakiej rosły w mnożarce. Zbyt głęboko posadzone słabo rosną i narażone są na deformacje korzeni. Seler ma duże zapotrzebowanie na wodę. W uprawie na zbiór jesienny rośliny nawadniamy w okresie intensywnego wzrostu korzeni spichrzowych (od połowy lipca do połowy września). Selery liściowe wymagają bielenia, za pomocą czarnej folii. Zbiór ogonków liściowych przeprowadza się do końca jesieni.

Polecane odmiany selera korzeniowego to:
"Balena" - odmiana wysoce tolerancyjna na chłody, na zbiór pęczkowy
"Cesar" - daje wysoki plon, na świeży rynek i do przetwórstwa,
"Edward"- daje wyskoki plon, tolerancyjna na septoriozę, do przechowywania i przetwórstwo,
"Gol" - tolerancyjna na septoriozę, do długiego przechowywania,
"Jabłkowy GOF" - odmiana wczesna i plenna, na świeży rynek i do przechowywania,
"Mentor" - daje wysoki plon, bardzo atrakcyjna na świeży rynek i do przetwórstwa.

Odmiany selera naciowego:
"Golden Spartan" - długość łodygi 20-25 cm. Kolor liści żółto-złoty. Bardzo produktywna odmiana
"Tango" - odporna na choroby liściowe, długie mięsiste, jasnozielone ogonki liściowe.