Wysoki poziom produkcji oliwy w ostatnich 2-3 latach spowodował, że globalne jej zapasy na początku października 2011 roku wzrosły do 800 tys. ton, a to oznacza, że w bieżącym sezonie podaż wyniesie aż 4,15 mln ton. W UE produkcja oliwy w sezonie 2011/2012 będzie na poziomie 2,36 mln ton.

Zapotrzebowanie na ten produkt w ostatnim okresie nieco zmalało, było to powodem spadku cen oliwy do poziomu najniższego od 18 miesięcy. W Hiszpanii w grudniu ubr. oliwa extra virgin kosztowała średnio 2,51 USD za kg, czyli o 7 proc. mniej niż rok wcześniej i 16 proc. mniej niż w grudniu 2009 r. Dodatkowo do niskich cen oliwy przyczynił się wzrost podaży w UE oleju słonecznikowego.

W Europie wytwarza się ponad 70 proc. globalnej produkcji oliwy z oliwek. Największym producentem w UE i na świecie jest Hiszpania, jej udział w rynku wynosi odpowiednio 62 proc. i 44 proc. Produkcja oliwy w tym kraju od trzech sezonów utrzymuje się na zbliżonym poziomie i wynosi ponad 1,4 mln ton. W tym sezonie jednak wobec poprzedniego produkcja spadnie o 1,2 proc.

Zmniejszy się produkcja oliwy z oliwek także we Włoszech - 10,8-proc. spadek produkcji oliwy do 473 tys. ton, oraz w Grecja - o 7,7 proc. do 335 tys. ton. Natomiast wzrośnie produkcja w Portugalii o 6,8 proc. do 78 tys. ton.

Więcej oliwy wytworzą kraje pozaunijne. Największy wzrost oczekiwany jest w krajach Afryki Północnej, a zwłaszcza w Tunezji - o ponad 43 proc. do 200 tys. ton oraz w Syrii i Turcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!