PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zbiory szparagów będą mniejsze

Tegoroczne zbiory szparagów będą mniejsze - twierdzą producenci. Wskazują, że to przede wszystkim wina pogody, czyli długiej zimy, a teraz zimnych nocy i deszczy.



Zdaniem prezesa zarządu Polskiego Związku Producentów Szparaga Mariana Jakobsze w Polsce warzywa te uprawiane są na powierzchni ok. 2 tys. hektarów. Najwięcej upraw jest w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku, ale też sporo na Opolszczyźnie i Pomorzu.

- Producentów szparagów przybywa. W ostatnim czasie są to często wielkoobszarowe gospodarstwa z udziałem kapitału zagranicznego, niemieckiego czy holenderskiego - powiedział Jakobsze. Dodał, że obcokrajowcy decydują się na takie inwestycje ze względu na niższe koszty produkcji, przede wszystkim tańszą siłę roboczą.

Z informacji producentów wynika, że w tym roku za białe szparagi pierwszej klasy trzeba zapłacić w sklepie 9-14 zł za pęczek, drugiej klasy ok. 8 zł, a za zielone od 9 do 12 zł, w zależności od klasy.

Według plantatorów tegoroczne zbiory będą krótsze i mniejsze m.in. przez dłuższą zimę. Jakobsze podał, że zamiast zacząć zbiory po 22 kwietnia, jak co roku, rozpoczął dopiero po 1 maja. Sezon trwający zwyczajowo do 24 czerwca będzie więc krótszy o niemal dwa tygodnie. - Nie nadrobimy już tej straty - uznał.

Także zdaniem Zygmunta Hinka z gospodarstwa w Starych Budkowicach (Opolskie), który prowadzi ekologiczną uprawę szparagów, plony w tym roku będą niższe.

Jolanta Lehmann z 60-hektarowego gospodarstwa rolnego w Ptakowicach (Opolskie) zaznaczyła, że wpływ na wysokość zbiorów ma też obecna aura. W gospodarstwie w Ptakowicach przez padające w ostatnich dniach deszcze i zimne noce zbiory wynoszą ok. 4 ton szparagów dziennie, zamiast 16-17 ton.

W ocenie Lehmann od trzech lat rośnie spożycie szparagów w Polsce. Gospodarstwo w Ptakowicach wprawdzie większość swojej produkcji wysyła do Niemiec, ale z roku na rok rośnie też liczba indywidualnych odbiorców z kraju.

Producenci zaznaczają, że uczą Polaków jedzenia tego warzywa, propagując przy każdej okazji wiedzę o nim. Namawiają np. restauratorów do wprowadzania dań ze szparagami do karty i podpowiadają, jak je przyrządzać. - Coraz popularniejsze jest np. marynowanie szparagów, tak jak to się robi z ogórkami - stwierdził Jakobsze.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.40.41
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!