PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zbiory ziół trwają

Zbiory ziół trwają

Późno lato jest okresem, kiedy można zbierać surowiec zielarski w postaci owoców, korzeni, kłączy, ale również liście i pędy.



W okresie wczesnej jesieni zbieramy korzenie m.in. kłącza arcydzięgla, lubczyka, kozłka lekarskiego, prawoślazu, arniki, jeżówki, tataraku czy omanu. Pod koniec lata w tych organach ziół gromadzone są najcenniejsze i w wysokim stężeniu czynne substancje, które wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym.

Korzenie wymagają wstępnego czyszczenia, płukania, krojenia i w końcu suszenia, które powinno odbywać w suszarniach przy określonej temperaturze dla konkretnego gatunku. Trzymanie korzeni i kłączy w wodzie nie powinno trwać zbyt długo, gdyż zawarte w nich substancje szybko uwalniają się. Proces obróbki i suszenia tego typu surowca jest dość długotrwały.

Znacznie szybciej w domowych warunkach możemy przygotować susz, soki, nalewki i inne przetwory z dzikich owoców, np. dzikiej róży, bzu czarnego, głogu, berberysu, rokitnika, jarzębina, tarniny, żurawiny, morwy, maliny, czeremchy amerykańskiej czy jałowca. Owoce zawierają dużo antyoksydantów, kwasów organicznych, mikroelementów i witamin. Dojrzałe owoce zbieramy w słoneczne dni i wstępnie je segregujemy i oczyszczamy. Suszenie prowadzimy w lekko nagrzanym piekarniku lub suszarkach.

Susz owocowy idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty czy deserów. Do suszenia można wykorzystać prawie wszystkie owoce. Jedynie jarzębina wymaga obróbki termicznej w celu zniwelowania kwasu parasorbowego, który może wywoływać wymioty czy biegunkę. Z kolei owoce bzu czarnego powinny być dojrzałe, bo tylko takie nie zawierają w swoim składzie glikozyd sambunigrynę. 

Ciekawym rodzajem utrwalania, oprócz suszenia, liści ziół np. kopru, pietruszki, bazylii, oregano, tymianku, lubczyku, rozmarynu, majeranku, są ziołowe kostki. Drobno posiekany surowiec umieszczamy w pojemnikach do produkcji kostek lodu i zalewamy przegotowaną wodą. Tak utrwalone zioła zachowują świeżość i są bardzo aromatyczne przez długo okres.

Surowiec zielarski nie zbieramy z miejsc zanieczyszczonych, wysypisk, w pobliżu ulic, zakładów przemysłowych, obszarów objętych ochroną.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.103.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!