Od powodzenia w produkcji rozsady zależy m.in. stan zdrowotny materiału siewnego oraz zachowanie podstawowych standardów bezpieczeństwa podczas wysiewania nasion. W pierwszej kolejności należy upewnić się czy nasiona posiadają wysoką zdolność kiełkowania oraz czy pochodzą ze sprawdzonego źródła (stan fitosanitarny nasion). Istotnym zabiegiem jest zaprawianie nasion. Zabieg pozwala uchronić siewki zarówno przez zgorzelą przedwschodową i powschodową. W uprawie warzyw z siewu ważnym czynnikiem jest miejsce uprawy. Powinno być ono odkażone oraz posiadać optymalne warunki  w zakresie temperatury, wilgotności i oświetlenia.

Do zaprawiania na sucho nasion i cebul polecana jest Zaprawa Nasienna T 75. Substancją czynną jest tiuram, który zwalcza większość chorób grzybowych głównie tych pochodzenia glebowego. Zaprawa dopuszczona jest w produkcji warzyw kapustnych, psiankowatych, dyniowatych, buraka ćwikłowego cebuli, pora, marchwi, pietruszki i selera. Po wschodach zarówno zapobiegawczo i  interwencyjnie rozsady zaleca się podlewanie preparatami o szerokim spektrum działania, np. Polyversum WP. Zabieg wykonujemy dwukrotnie w odstępie 10-dniowym. Jest skuteczny w zwalczaniu takich chorób jak: zgorzel siewek, fuzarioza, fytoftoroza, zgorzel podstawy łodygi, zgnilizna twardzikowa. Do odkażania samego podłoża  w ochronie warzyw psiankowatych przed zgorzelami, zgnilizną podstawy i korzeni oraz fytoftorozą, ale również podlewania rozsady stosowany jest Previcur Energy 840 SL. Stężenie stosowanego preparatu zależy od wieku rozsady, a także od podłoża i waha się w granicach od 0,10 do 0,15 proc na 100 l cieczy roboczej.

Podłoże do wysiewu nasion powinno być wolne od wszelkich patogenów i szkodników. Najlepszym do produkcji rozsady jest torf wysoki odkwaszony z dodatkiem materiału rozluźniającego jego strukturę (perlit, keramzyt). Rośliny nie powinno się często i nadmiernie podlewać, gdyż warunki takie są dogodne dla rozwoju chorób grzybowych. Błędem w produkcji rozsady jest zbyt duże zagęszczenie roślin. Przy takiej uprawie brak cyrkulacji powietrza i duża wilgotność jest czynnikiem pośrednim w zakażeniach patogenami. Na kondycję rozsady pozytywny wpływ ma jej doświetlanie. Zapobiega ono wyciąganiu się siewek i spadku ich jakości.