- Tym razem przyczyna tkwi nie w braku surowca, jak to zdarzało się w ubiegłych latach, ale raczej w dużych problemach z jego jakością oraz wzrostem kosztów zbiorów i przetwórstwa, w tym płac pracowników - ocenia Krzysztof Nowak z Zakładów Zielarskich Kawon w woj. wielkopolskim.

Nadal jest spory problem ze zbieraczami, dlatego właśnie teraz bardzo brakuje czarnych jagód, które zakłady muszą sprowadzać z zagranicy. Ceny wzrosły przynajmniej o ¼-tą, zaczynają się od 75 zł za kg i nikt nie chce podać górnych stawek, które czasami osiągają zawrotne sumy. To bardzo podwyższa koszty gotowych produktów. 

Surowiec zielarski

zł/kg

Szałwia (ziele) 3,50-5,00 Tymianek (ziele) 5,50-6,00 Pokrzywa (omłot) 3,00-4,00

W stosunku do ubiegłego roku minimalnie zdrożały szałwia i pokrzywa, a najwięcej, bo blisko o 1/5-tą ziele tymianku. 


Zioła korzeniowe

zł/kg

Kozłek 8,00-9,00 Arcydzięgiel 7,00-8,00 Lubczyk 4,00-5,50

Ceny ziół korzeniowych stabilne, w ciągu roku tylko arcydzięgiel zdrożał średnio o złotówkę za kg.

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes