Obecny sezon truskawkowy jest już kolejnym w którym plantatorzy truskawek balansują na granicy opłacalności. Ten sezon dodatkowo komplikuje pogoda która, nie tylko spowodowała problemy z terminowym i skutecznym wykonywaniem zabiegów. Obecne wysokie temperatury spowodowały duża podaż w bardzo krótkim czasie. To powoduje iż ceny spadają z dnia na dzień.

W skupach truskawki przemysłowe kupowane są 20-2,6 zł za łubiankę owoców z szypułką w zależności od jakości towaru, owoce bez szypułki kupowane są w cenie 4,5-5 zł. Taki poziom cen nie gwarantuje nawet zwrotu kosztów produkcji które szacowane są na poziomie ok. 2 zł/kg.
Bardzo nie korzystnie wygląda również rynek truskawek deserowych. Ceny oscylują w granicach 3 zł/kg. Aby sprzedać owoce na eksport trzeba spełnić bardzo wyśrubowane wymagania jakościowe, co w tym sezonie jest  trudne zważywszy na warunki pogodowe.
Główną odmianą kierowaną na eksport jest Marmolada, która charakteryzuje się dużą podatnością na szarą pleśń. Są już plantacje na których plantatorzy zaprzestali zbiorów z powodu silnego porażenia owoców przez szarą pleśń.

Dodatkowym i stałym problemem w terminowym zbiorze owoców jest problem z odpowiednią ilością pracowników sezonowych. Nawet jak plantatorzy zadbali o odpowiednią jakość owoców, to teraz nie ma komu ich zbierać. Wiadomo iż truskawki są owocami nie trwałymi i każdy dzień opóźnienia powoduje znaczące pogorszenie jakości owoców które muszą być przeznaczone na przemysł po znacznie niższych cenach. Ponadto bardzo znacząco wzrosły koszty pracy najemnej, co pogarsza i tak już niską rentowność produkcji w przypadku owoców deserowych, w zbiorze owoców przemysłowych praca najemna jest nie opłacalna.

Obecnie koszt pracownika kształtuje się na poziomie 1,2-1,5 zł za łubiankę lub stawka godzinowa 10-14 zł. Wg plantatorów koszt pracy najemnej stanowi bardzo duży udział w kosztach produkcji, który często decyduje o opłacalności produkcji.

Niekorzystnym zjawiskiem które w znaczący sposób determinuje poziom cen owoców jest duży wpływ ceny owoców przemysłowych na ceny owoców przeznaczonych do przetwórstwa. Takie czynniki mogą spowodować iż Polska przestanie należeć do grona największych producentów truskawek w Unii Europejskiej.

Podobał się artykuł? Podziel się!