Pomimo tego, że od 2005 roku obserwujemy stały spadek liczby plantacji chmielu, Polska jest wciąż trzecim w Europie i piątym na świecie producentem tego surowca. Ten sezon jest dla rolników wyjątkowy. Choćby dlatego, że nikt nie chce od nich kupować szyszek. Jakie są rzeczywiste przyczyny tego sami nie wiemy. Nie wiemy dlaczego dokonały polski produkt nie jest wykorzystywany w naszych browarach. Przecież często słyszymy reklamy, że polskie piwo jest najlepsze. Ale to nie jest prawda, gdyż to nie jest polskie piwo – żali się Grzegorz Teresiński wójt gminy Wilków, z której pochodzi połowa krajowej produkcji szyszek chmielowych.

Rolnicy z Lubelszczyzny szacują, że do połowy listopada z ich regionu skupiono zaledwie 5-7% towaru. Podczas, gdy o tej porze powinna to już być połowa.

Browary mówią, ze bez polskiego chmielu też sobie poradzą, a Polacy będą konsumować piwo nie wiedząc nawet skąd pochodzi surowiec – dodaje Józef Śpiewak z gmina Wilków.

Rolnicy zwrócili się już do ministerstwa rolnictwa z prośbą o mediację między nimi, a producentami piwa.

Źródło: farmer.pl