PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

ZPC: produkcja cukru w Polsce wzrosła aż o 44 proc.

ZPC: produkcja cukru w Polsce wzrosła aż o 44 proc. Burak cukrowy. Fot. Fotolia

Produkcja cukru w kampanii 2016/2017 wyniosła ponad 2 mln ton, czyli o 620 tys. ton więcej niż sezon wcześniej. Jest to najlepszy wynik od sezonu 2002/2003 - podał Związek Producentów Cukru w Polsce.



- Analizując zebrane przez nas dane, możemy ocenić efekty jako bardzo dobre - skomentował Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce (ZPC).

Według ZPC, kampania cukrownicza 2016/2017 odznaczyła się dużym wzrostem ilości przerobionych buraków cukrowych wobec poprzedniej kampanii. Areał uprawy buraków wzrósł o 18 proc. - do 203 tys. ha. Wysokie były plony, które przekroczyły 65 t/ha (wzrost o 21 proc.).

Sektor daje pracę około 3500 osób zatrudnionych w cukrowniach. Z kolei dla cukrowni pracuje około 35 000 plantatorów buraka cukrowego. Polska jest trzecim co do wielkości producentem cukru w Europie, po Francji i Niemczech.

Zdaniem dyrektora ZPC, sytuacja ta wpisuje się w bardzo wyraźny trend, który jest zauważalny od wielu lat - średnia wielkość gospodarstwa uprawiającego buraki cukrowe w ujęciu długookresowym rośnie. W tym roku wskaźnik ten wyniósł 5,96 ha, podczas gdy średnia powierzchnia upraw w latach 90. wynosiła 1-2 ha.

Związek Producentów Cukru ocenił, że przyszły sezon będzie równie dobry jak miniony.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, "dobra koniunktura na rynku światowym oraz wysokie ceny w kraju wskazują, że w 2017 r. powierzchnia zasiewów buraków cukrowych może wzrosnąć o 5 proc. do ok. 210 tys. ha. Jeżeli technologiczny plon cukru wyniesie ok. 10 ton/ha, to produkcja cukru może osiągnąć poziom 2,1 mln ton".

Od 1 października (w sezonie cukrowniczym 2017/2018) nastąpi zniesienie limitowania produkcji cukru w UE, co pozwoli na zwiększenie produkcji tego surowca, jak również bardziej elastyczną działalność koncernów - uważają eksperci. Limit produkcji cukru dla Polski wynosi 1,4 mln ton, podczas, gdy krajowe zużycie kształtuje się na poziomie 1,6-1,7 mln ton. Mimo, że produkcja przewyższała zapotrzebowanie, to Polska musiała dokupić ok. 300 mln ton i jednocześnie sprzedać nadwyżki.

W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru - Krajowa Spółka Cukrowa S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Suedzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • poldi 2017-03-17 19:46:40
    miki i co z tego jak nie wiesz jaka będzie pogoda a od niej dużo zależy.
  • miki 2017-03-17 19:02:45
    a buraków na polach w tym roku będzie duuuużo więcej :(
  • ad64 2017-03-17 18:21:45
    Kto kupi ten cukier ?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!