Pojawienie się mączniaka prawdziwego zbóż i traw na plantacji osłabia kondycję roślin, przez co stają się one bardziej podatne na infekcje innymi patogenami.

Obecnie mączniak w zbożach rozwija się intensywnie warto zatem lustrować także łany zbóż jarych. 

Porażenie roślin przez mączniaka jest różne na terenie Polski. Jest to związane w dużej mierze z lokalnym mikroklimatem.Dużo zależy od przyjętej gęstości siewu, w łanach gęstych grzyb szybciej się rozwija. Dużą rolę odgrywa tu także naturalna odporność odmian na porażenie tym patogenem. 

Orientacyjnymi progami ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw w zbożach jarych: to pojawienie się objawów choroby na górnych liściach, gdy liczba porażonych źdźbeł wynosi co najmniej 10 proc.

Według sygnalizacji IOR PIB w Poznaniu w miejscowości Boguchwała w pszenicy jarej kilka dni temu szacowano porażenie na 1 proc. Należy jednak być świadomym, że mączniak może rozwijać się teraz bardzo intensywnie i szybko przekroczyć próg ekonomicznej szkodliwości.