PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bombona, Tybalt i...

Bombona, Tybalt i...

Autor: Wojciech Konieczny

Dodano: 13-02-2014 12:38

Tagi:

Wysoka jakość technologiczna ziarna pszenicy jarej sprawia, że jest ona cenionym i poszukiwanym surowcem przez przemysł młynarski.



Wporównaniu z formą ozimą, ziarno pszenicy jarej zawiera więcej białka, a mniej włókna surowego. Odznacza się także większą zawartością glutenu, którego ilość i jakość decyduje o wartości wypiekowej mąki.

Odmiany pszenicy jarej różnią się między sobą zarówno cechami jakościowymi ziarna - masą 1000 ziaren, wyrównaniem, szklistością ziarna, zawartością białka i glutenu, jak również właściwościami biologicznymi, np. tempem wzrostu, wysokością roślin, terminem dojrzewania, podatnością na wyleganie i choroby oraz wymaganiami agrotechnicznymi. Powyższe względy skłaniają do poszukiwania najodpowiedniejszej do warunków danego gospodarstwa. Pomocna jest w tym Lista Zalecanych Odmian (LZO), tworzona na podstawie wyników doświadczeń realizowanych w ramach programu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego prowadzonego i koordynowanego przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, we współpracy z samorządami województw i izbami rolniczymi oraz innymi podmiotami zainteresowanymi wdrażaniem postępu odmianowego. Na liście znajdują się odmiany, które w doświadczeniach na terenie danego województwa uzyskały bardzo dobre wyniki.

Odmiany, ze względu na jakość ziarna, mąki i ciasta, dzieli się na pięć grup jakościowych:

E - Pszenica elitarna - ziarno z tych odmian charakteryzuje się najlepszą wartością przemiałową. Wartość wypiekowa uzyskanej mąki umożliwia wykorzystanie jej do podniesienia wartości wypiekowej słabszych odmian.

A - Pszenica jakościowa - ziarno uzyskane z odmian zaliczanych do tej grupy odznacza się dobrą wartością przemiałową i bardzo dobrą jakością wypiekową.

B - Pszenica chlebowa - jakość wypiekowa tych odmian określana jest jako dobra lub dość dobra.

K - Pszenica ciasteczkowa - w pszenicy jarej brak odmian z tej grupy.

C - Pszenica pozostała, w tym paszowa: wszystkie odmiany, które nie spełniają wymagań jakościowych żadnej z wcześniej wymienionych grup.

W Krajowym Rejestrze (KR) figuruje 28 odmian pszenicy jarej, spośród których 22 jest rodzimej hodowli, a tylko 6 zarejestrowały firmy zagraniczne. Dominują odmiany z grupy A, jest ich 21. Dwie zaliczane są do grupy E: Bombona, Torka. Cztery: Banti, Cytra, Trappe i Zadra należą do grupy B. Tylko jedna - Radocha, zaklasyfikowana została do grupy C.

Spośród nich na LZO jest aż 15 odmian. To więcej niż połowa wszystkich zarejestrowanych w COBORU. Grupę E reprezentuje odm. Bombona, która jest szeroko polecana, bo na teren 6 województw. Z grupy B na listę trafiły Trappe i Zadra. Pierwsza z nich wydaje się bardziej uniwersalna, ponieważ w doświadczeniach porejestrowych potwierdziła swoją przydatność na terenie 8 województw. Natomiast Zadra, mimo iż na liście pojawiła się w 2008 r., wciąż zalecana jest do uprawy tylko na terenie woj. kujawsko-pomorskiego. Pozostałe odmiany klasyfikowane są jako pszenica jakościowa (A). Najszerzej zalecaną jest odm. Tybalt, która na liście pierwszy raz pojawiła się w 2007 r., aby po 5 latach być polecaną we wszystkich województwach. Jak długo utrzyma pozycję lidera? Trudno powiedzieć, zważywszy że dużo od niej młodsze Kandela, Ostka Smolicka, Arabella okazują się znakomitymi kreacjami hodowlanymi. Choć są obecne na liście dopiero od 2-3 lat, każda z nich jest już zalecana do uprawy w 12-13 województwach. Wynik znakomity, żeby nie powiedzieć rewelacyjny. Równie popularną odmianą może się okazać KWS Torridon. Wprowadzona na LZO w roku 2013, trafiła od razu do 6 województw. Na koniec słowo o Bombonie. Można powiedzieć, że od 2007 r. potwierdza swoją elitarność. Weszła wówczas na teren 6 województw i od tego czasu obszar ten nie został powiększony. Zatem pierwsza decyzja komisji była od razu bardzo trafna. Mimo okrojonego obszaru zalecanej uprawy, Bombona cieszy się dużym uznaniem praktyków.

Krótka charakterystyka odmian wprowadzonych na LZO na przestrzeni ostatnich dwóch lat:

KWS TORRIDON Hodowca - KWS UK Ltd. Pełnomocnik hodowcy: KWS Lochow Polska Sp. z o.o.

Odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na rdzę brunatną, rdzę żółtą i choroby podstawy źdźbła duża, na septoriozę liści i brunatną plamistość liści, fuzariozę kłosów dość duża, na mączniaka, septoriozę plew, średnia. Rośliny niskie, o dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie przeciętne, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie średnia. Liczba opadania bardzo duża. Zawartość białka duża (ok. 15 proc.), ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Plenność dobra. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

IZERA Hodowca Małopolska Hodowla Roślin - HBP Sp. z o.o. Odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na choroby podstawy źdźbła duża, na rdzę brunatną dość duża, na mączniaka, septoriozę liści i plew, fuzariozę kłosów oraz brunatną plamistość liści średnia, na rdzę żółtą dość mała. Rośliny dość wysokie, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia wczesny, dojrzewania dość wczesny. Masa 1000 ziaren i wyrównanie średnie, gęstość w stanie zsypnym duża do bardzo dużej. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania dość duża.

Zawartość białka duża (ok. 14 proc.), ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny

duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki dość duża. Plenność dość dobra w całym kraju. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

OSTKA SMOLICKAK: Hodowca: Hodowla Roślin Smolice sp. z o.o.Grupa IHAR Odmiana jakościowa (grupa A). Plenność dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki większy niż średnio dla gatunku. Odporność na septoriozę plew - duża, na rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, septoriozę liści, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła - średnia, na mączniaka - dość mała, na rdzę żółtą - mała. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia średni, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren dość duża, wyrównanie dość dobre, gęstość w stanie zsypnym bardzo duża. Odporność na porastanie ziarna dość duża, liczba opadania duża. Zawartość białka i ilość glutenu średnie. Wskaźnik sedymentacyjny bardzo duży. Wydajność ogólna mąki dość słaba. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

ARABELLA Hodowca: DANKO Hodowla Roślin Sp. z o.o.

Odmiana jakościowa (grupa A). Plenność dobra do bardzo dobrej. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki poniżej średniej. Odporność na mączniaka i rdzę żółtą - duża, na rdzę brunatną - dość duża, na septoriozę liści i plew, fuzariozę kłosów oraz brunatną plamistość liści - średnia, na choroby podstawy źdźbła - dość mała. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia wczesny, dojrzewania dość wczesny. Masa 1000 ziaren dość mała, wyrównanie przeciętne, gęstość w stanie zsypnym bardzo duża. Odporność na porastanie w kłosie dość mała, liczba opadania duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu dość duża. Wskaźnik sedymentacyjny bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 5.9.138.189
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!