PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Inokulanty w uprawie soi

Inokulanty w uprawie soi Efekt stosowania różnych szczepów bakterii brodawkowych, fot. S. Martyniuk

W polskich glebach nie występują bakterie brodawkowe żyjące w symbiozie z soją. Zatem szczepienie nimi materiału siewnego tej rośliny jest zabiegiem niezbędnym.



Szczepienie nasion soi  bakteriami brodawkowymi, jest ważnym zabiegiem agrotechnicznym, który ma wiele korzystnych aspektów. Przede wszystkim wpływa na zwyżkę plonów, ale również ogranicza stosowanie nawozów azotowych, a więc redukuje zanieczyszczenie wód gruntowych.

Bakterie brodawkowe, żyjące symbiotycznie na korzeniach roślin bobowatych, wyróżnia zdolność do wiązania azotu atmosferycznego. Związany azot cząsteczkowy ulega zredukowaniu do amoniaku (NH3) i w dalszym przekształceniu do formy azotanowej (NO) przyswajalnej przez rośliny. W drodze dalszych procesów powstaje z niego białko, gromadzone w znacznej części w nasionach tych roślin. Po obumarciu brodawek, część azotu trafia do gleby podnosząc jej zasobność w ten składnik. W połączeniu z strukturotwórczym działaniem systemu korzeniowego tych roślin na glebę wywołuje to wzrost jej sprawności i żyzności.

W polskich glebach nie występują bakterie brodawkowe żyjące w symbiozie z soją. Zatem szczepienie nimi materiału siewnego tej rośliny jest zabiegiem niezbędnym. Jest to bardzo ważny czynnik wpływający w zdecydowany sposób na wysokość plonu nasion soi. Tylko stosowanie szczepionek bakteryjnych (inokulantów) gwarantuje powstawanie na korzeniach brodawek, w których bakterie wiążą azot atmosferyczny. Konieczność tę potwierdzają  badania naukowców z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG). Badacze analizowali efekty współżycia soi z różnymi szczepami bakterii Bradorizobium japonicum (78B, L, PO, PR, 138, 110, 94, CB82, KR i II). Aczkolwiek wszystkie szczepy przyczyniły się do wzrostu intensywności brodawkowania oraz plonu nasion, to skala oddziaływania okazała się różna.

Najpopularniejszą w kraju szczepionką bakteryjną jest Nitragina, którą można zakupić w IUNG, zaznaczając do którego gatunku np. soi, jest potrzebna. Jej stosowanie jest szczególnie uzasadnione wówczas, gdy na danym polu nigdy wcześniej nie uprawiano soi. W warunkach niskiego pH gleby (poniżej 6,5) podjęcie symbiozy miedzy roślinami a bakteriami przebiega słabo, co przekłada się na niski plon nasion. Zatem chcąc uprawiać tę roślinę, należy wcześniej glebę odkwasić. Trzeba też pamiętać, że szczepienie najlepiej przeprowadzić 24 godziny przed siewem i pod dachem. Chodzi o nie wystawianie zaszczepionych nasion na promienie słoneczne, które dla bakterii (glebowych) są zabójcze.

Z uwagi na coraz większe zainteresowanie rolników produkcją soi firmy specjalizujące się w produkcji środków ochrony jak również hodowlano-nasienne opracowały stosowane szczepy bakteryjne. Dla przykładu firma Saatbau stosuje specjalny system inokulacji materiału siewnego bakteriami brodawkowymi o nazwie Fix Fertig. Według zapewnień tego producenta, szczepionka Rhizobium NPPL HiStick aplikowana jest dokładnie na zarodek ziarna i pozostaje aktywna przez 3 miesiące.

Z kolei w asortymencie firmy BASF dostępna jest szczepionka bakteryjna o nazwie HiStic Soy przeznaczona wyłącznie do nasion soi. Producent zaleca dawkę 0,4 kg/ 100kg nasion. Szczepienie powinno być wykonane bezpośrednio przed siewem bez użycia wody chlorowanej. Dla zagwarantowania dobrego brodawkowania, firma zaleca odstąpienie od przedsiewnego stosowania na polu gnojowicy, oraz innych nawozów pochodzenia organicznego. Bakterie symbiotyczne mając w glebie obfite zasoby azotu, nie znajdują powodu dla którego miałyby zasiedlać korzenie roślin.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Nerwus83 2016-03-08 16:49:52
    Podobno Top farms sprzedaje nasiona Soi zaprawione inokulantem z Basfu o długim terminie ważności
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.91.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!