PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak dobrze zakisić kukurydzę?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę PROCAM Polska Sp. z o.o.

Dodano: 02-10-2017 09:28

Kukurydza należy do roślin łatwo zakiszających się, co nie znaczy, że zawsze zakisi się optymalnie. Za jakość i efektywność zakiszania odpowiadają konkretne mikroorganizmy, głównie z grupy bakterii kwasu mlekowego. Ich ilość w naturze jest różna, więc aby osiągnąć jak najlepszy efekt w silosie, należy je dodatkowo wprowadzić do zakiszanej masy. Dobrą kompozycję mikroorganizmów zawiera preparat Ensilage.



Agronomowie firmy PROCAM, którzy doradzają wielu rolnikom w naszym kraju, podkreślają, że dla optymalnego zakiszenia kluczowe są takie parametry jak: ilość cukrów, wody, suchej masy, odczyn (pH) i dostęp tlenu. Proces kiszenia jest naturalny, ale - jak wszystko w naturze - może przebiegać w sposób dziki lub pod kontrolą człowieka. Wiadomym jest, jakie bakterie i w jakiej ilości odpowiadają za optymalne zakiszenie. „Optymalne” oznacza przede wszystkim obniżenie strat energii w kiszonce poprzez zmniejszenie procesu rozkładu cukrów oraz zahamowanie rozwoju pleśni i drożdży, czyli podniesienie jakości kiszonki.

Dodaj inokulant nawet do łatwo zakiszających się

Aplikacja zakiszaczy (czyli inokulantów) ma newralgiczne znaczenie w przypadku roślin trudno zakiszających się. Ensilage dodawać można z powodzeniem do motylkowatych i traw oraz wysłodków buraczanych. W przypadku kukurydzy, pomimo że zakisza się ona łatwo, powinniśmy je również stosować ze względu na większą ilość zakiszanej masy, większe udział kiszonki z niej w żywieniu bydła, a w rezultacie - większy wpływ jej jakości na efektywność produkcji mleka.

Co konkretnie jest w preparacie Ensilage?

W składzie, oferowanego przez PROCAM, Ensilage są bakterie homofermentatywne i heterofermentatywne, które przyspieszają konserwację i opóźniają proces zagrzewania się kiszonki podczas wybierania z pryzmy (silosu) i na stole paszowym. Znajdujący się w niej szczep bakterii mlekowych Lactobacillus brevis syntezuje związki hamujące rozwój grzybów w kiszonce. Zakiszacz Ensilage powoduje również redukcję pleśni i patogennych bakterii Escherichia coli, Salmonella sp. oraz obniża poziom skażenia pasz toksycznymi metabolitami pleśni: alfatoksyn B1 i ochratoksyn A. Bakterie w nim obecne obniżają odczyn zbliżając go do pH 4.

Jak stosować?

Ensilage to proszek do rozpuszczenia w wodzie. W handlu dostępne są opakowania: na 10 ton kiszonki (100 g), na 50 ton (0.5 kg) i na 100 ton kiszonki (1 kg). Należy zachować proporcję 100g inokulantu / 10 litrów wody. Aplikować go należy w czasie koszenia kombajnami do zbioru pasz objętościowych lub spryskując kolejno nakładane warstwy zakiszanej masy na pryzmie (silosie). Trwałość wykonanego roztworu wynosi 48 godzin, choć najlepsze efekty uzyskujemy przez pierwsze 24 godziny.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Agronom 2017-10-03 17:21:58
    Dobry produkt. Miałem inny ale skusiłem się bo mówili że jest najmocniejszy na rynku. W tamtym roku zrobiłem jedną pryzmę i o dziwo nie zagrzała mi się aż do końca. Chyba coś w tym jest.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.93.234
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!