Zaraza to jedna z najważniejszych chorób ziemniaków. Wywołuje ją grzybopodobny organizm, który bardzo szybko rozwija się w określonych warunkach wilgotnościowo -termicznych. Bez skutecznych fungicydów walka z zarazą nie przynosi pozytywnych efektów. Ponadto patogen ten  szybko przystosowuję się do zmiennych warunków i na świecie występuje w wielu rasach. To powoduje, że może on stosunkowo szybko przełamać odporność hodowlaną odmiany.

Wśród odmian bardzo wczesnych i wczesnych jedynie odmiana Cyprian posiada ocenę 5 w skali 9-cio stopniowej. Pozostałe odmiany są wyjątkowo podatne na zarazę. Tu jednak istnieje możliwość wysadzenia ich we wcześniejszym terminie za pomocą podkiełkowanych sadzeniaków. W ten sposób można je zebrać wcześniej niż wystąpi epidemia zarazy.

Z odmian średnio wczesnych ocenę 5 posiadają: Agnes, Bartek, Bursztyn, Igor, Legenda, Tajfun, Tetyda, a spośród skrobiowych Boryna (5,5), Glada, Ikar (5,5), Jubilat, Kaszub, Kuba, Pasat, Rumpel, Szyper.

Niewiele lepiej jest w odmianach średnio późnych. Jedynie Bosman (odmiana skrobiowa) posiada ocenę 7. Odmiany takie jak: Cecile, Flanna, Gustaw, Jelly, Syrena, Danuta, Pasja Pomorska oceniane są na 5. Przy czym dwie ostatnie to odmiany skrobiowe.

Największy wybór jest wśród odmian późnych i skrobiowych Na 7 oceniane są: Hinga, Jasia, Inwestor, Sekwana, Sonda, a na 8 Bzura, Kuras, Ślęza.

Na brak odmian o podwyższonej odporności na zarazę narzekają najbardziej rolnicy ekologiczni. Do walki z tym patogenem poza postępem hodowlanym stosować mogą jedynie preparaty na bazie miedzi. Miedziany są skuteczne, ale tylko w pewnym zakresie i nie dają satysfakcjonującej i pewnej ochrony.

Podobał się artykuł? Podziel się!