Istniejący budynek prawie trzykrotnie zwiększył swoją wielkość – obecnie oferuje powierzchnię 6400 metrów kwadratowych i jest wyposażony w najnowocześniejsze laboratoria do badań nad technologiami produkcji nasion, biologii komórki i hodowlą molekularną.

Podczas ceremonii otwarcia, Marijn Dekkers, Prezes Zarządu firmy Bayer, podkreślił ważność ogrodnictwa i zdrowej żywności. - Naszym celem jest zapewnienie rolnikom na całym świecie rozwiązań gwarantujących wydajną produkcję, a konsumentom zdrowych i smacznych warzyw – podkreślił Dekkers.
 
- Nasiona warzyw Bayer, sprzedawane na świecie pod marką Nunhems są ważnym elementem naszej strategii. Chcemy utrzymać naszą pozycję rynkową opartą na  innowacji – dodała Sandra E. Peterson, Prezes Bayer CropScience.

- Nasza praca skupia się na skutecznym wykorzystaniu istniejących przyrodniczych zasobów genetycznych i oferowaniu ciekawych rozwiązań dla upraw – wyjaśnia Johan Peleman, Szef Działu Prac Badawczo-Rozwojowych w nasiennictwie warzyw.

- W ramach naszych zintegrowanych programów hodowlanych, wykwalifikowani hodowcy ściśle współpracują z naukowcami w celu wprowadzenia innowacyjnych cech użytkowych do odmian komercyjnych.

Oprócz obiektu w Leudal, Bayer CropScience posiada drugi warzywniczy ośrodek badawczy w Davis (Kalifornia, USA). Oba centra działają w ścisłej współpracy z 26 stacjami hodowlanymi warzyw  na całym świecie, a także dwoma centrami serwisowymi znajdującymi w USA (Brookes, stan Oregon) i Indiach (Bangalore).

Działalność Bayer CropScience związana z nasiennictwem warzyw prowadzona jest pod marką Nunhems. Asortyment Nunhems obejmuje około 2 500 odmian 28 gatunków warzyw, w tym marchwi, ogórków, porów, sałaty, melonów, cebuli, papryki, pomidorów i arbuzów, dzięki którym firma zatrudniająca ponad 1 700 pracow¬ników, jest obecna we wszystkich najważniejszych obszarach produkcji warzyw na całym świecie.

Podobał się artykuł? Podziel się!