Pierwsza z nowości to Sucosta o FAO 190–200 – mieszaniec bardzo wczesny o użytkowności ziarnowej i kiszonkowej. Odmiana o typie ziarna dent charakteryzująca się dobrym wigorem roślin, tolerancją na wiosenne chłody i dobrym oddawaniu wody przez ziarno.

Surehand ma nieco wyższe FAO 200–21. Ten mieszaniec potrójny przystosowany jest do chłodnego klimatu, ponieważ toleruje wiosenne chłody podczas wzrostu początkowego roślin. Ma bardzo dobry wigor i dobrze adaptuje się środowiska, dlatego zaleca się go wysiewać w mulcz lub w siewie bezpośrednim.

Support – mieszaniec pojedynczy o FAO 230 przeznaczony jest na kiszonkę, jak i na biogaz. Ma dobre walory żywieniowe dla przeżuwaczy. Odznacza się wysoką koncentracją energii w kiszonce i strawnością całych roślin.

Sumiaris o FAO 250–260 jest średnio późnym mieszańcem pojedynczym przeznaczonym zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę. Rośliny są duże i mocno ulistnione.

Ostatnią nowością jest odmiana wczesna kiszonkowa Sudoku, która osiąga wysoki poziom plonowania. Dobrze znosi okresowe susze.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!