Aby ułatwić rolnikom dobór spośród 25 odmian buraka cukrowego, KSC opublikowała wyniki badań z 2011 r. w zakresie ich podstawowych walorów gospodarczych. Na ich podstawie można wywnioskować, że odmianą o najwyższej zawartości cukru w doświadczeniu była odmiana firmy Strube: Sokrates - 19,02 proc., na kolejnych miejscach na podium znajduje się: Pewniak - 18,99 proc. z firmy Sesvanderhave i równorzędnie dwie odmiany z KWS Polska: Danuśka i Oliviera - po 18,89 proc.

W plonie korzeni przodują odmiany z KHBC. Osiągnęły one w roku prowadzenia badań jedne z najwyższych wartości: Finezja - 887 dt/ha, Luzon - 862 dt/ha, na drugim miejscu jest odmiana KWS - Primadonna - 867 dt/ha.

Najwyższy plon technologiczny cukru - 141 dt/ha osiągnęły trzy odmiany: Finezja, Luzon i Oliviera.
Poniżej przedstawiamy wyniki badań prowadzone przez KSC.

Podobał się artykuł? Podziel się!