PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Słoma jak lodówka?

Słoma jak lodówka? fot. pixabay

Ziemia potrzebuje próchnicy. Materia organiczna – słoma, trociny – pozwala odbudować i poprawić klasę gleby. Słomę można traktować też jako miejsce przechowywania wody i substancji potrzebnych roślinie. 30 mln t słomy do wykorzystania, a nie spalania – mówiono dziś w Sejmie.



Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi zajęła się dziś tematem wykorzystania słomy.

Informację dotyczącą sprzedaży słomy przez rolników na cele energetyczne i jej wpływu na żyzność i urodzajność gleby przedstawił wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski. Jak mówił, kiedyś słoma była spalana, traktowano ją jak odpad, teraz stanowi ważny surowiec. Przy sprzyjającym roku słomy jest tle, co zbóż. Słomę rozdysponuje się różnie – ok. 40 proc. trafia na ściółkę (ok. 12 mln t), ok. 3,5 mln t na pasze – 12 proc., 1 mln t. przeznaczany jest na podłoża m.in. do pieczarek. Jak mówił wiceminister (do czego potem w trakcie dyskusji nieco się zdystansował), słoma też przeznaczana jest do przyorania w celu zbilansowania gleby – z danych wynika, że proces próchnicy potrzebuje 150-200 lat, aby z materii typu słoma powstały czynniki najbardziej korzystne dla gleby, aby odbudowała się organicznie. Słoma trafia też na cele energetyczne – to zużycie powinno jednak dotyczyć nadwyżek. To co zostaje z rolniczego wykorzystania może być zużyte na cele energetyczne, obecnie w ten sposób zużywa się 5-7 mln t słomy łącznie z biomasą leśną. Ok. 3 – 3,5 mln t słomy idzie na  zużycie energetyczne. Najlepiej, jeśli to zużycie następuje na miejscu – transport czyni to nieopłacalnym.

Jako surowiec słoma ma wielorakie zastosowanie, ale resort rolnictwa wskazuje w sposób bardzo wyraźny, że jej zużycie powinno najpierw następować w rolnictwie, potem dopiero może trafiać na cele energetyczne – podkreślił wiceminister.

Przedstawiciel Ministerstwa Energii potwierdził, że ok, 1- 1,5 mln t słomy trafia  do wytwarzania energii, więcej wykorzystuje się lokalnie.

Na ciekawe i – jak twierdził – rewolucyjne wykorzystanie słomy zwrócił uwagę gość komisji, Artur Białachowski.

Podkreślił, że słoma zawiera ok. 60 proc. wody – wykorzystywanie jej do spalania jest głupotą, totalnym marnotrawstwem. Lepsze jest wykorzystanie jej w procesie nawożenia i odbudowie próchnicy. Nieprawda, że zamiana słomy na próchnicę trwa 150 lat – rozdrobniona potrzebuje roku. Artur Białachowski zwrócił się z prośbą do MRiRW o poparcie projektu, zakładającego, że przy dzisiejszej produkcji technologii nawożenia słomę można wykorzystać jako substrat – lodówkę, z której roślina będzie mogła pobierać potrzebne substancje w miarę potrzeby.

Przeprowadzono pierwsze doświadczenia.

Została zasiana gryka – jako substrat zastosowano trociny z nawozami jej potrzebnymi. Efekty są rewelacyjne – zdaniem rolnika, który porównywał zasiew z sąsiednim. Uprawa jest na VI klasie gleby, w warunkach suszy. Technologia ta ma też zalety, jeśli chodzi o zasób wody. Rośliny zachowały zieloną masę. Zbiór produkowany na tej części był 30-50 proc. większy, gryka nadaje się do zebrania, a nie tylko do przyorania, jak działo się to zwykle.

Jeśli nie zajmiemy się tą technologią, wykorzysta ją inny kraj, będzie to rewolucja. To technologia rewolucyjna, która przyczyni się do rozwoju obszarów wiejskich – przekonywał gość komisji.

Towarzysząca mu Sylwia Dejnak- Białachowska poparła przedmówcę: spalanie słomy to rażące marnotrawstwo. Korzystniejsze jest rozwłóknienie, zaimpregnowanie nawozem i dodanie do gleby. Roślina sama pobiera nawóz w czasie, kiedy potrzebuje – bez konieczności dodatkowego nawożenia. Nawożenie osiągnęło już swój kres rozwoju. Więcej pierwiastków nie znajdziemy. Możemy tylko zmienić sposób podania nawozu roślinie. Nasz sposób pozwala roślinie korzystać z nawożenia, biorąc jak z lodówki - mówiła. Przeprowadzono badania czysto amatorskie – doświadczenia rolników amatorów są korzystne, co upoważnia do prośby o dalsze badania.

Słuszność tej koncepcji potwierdzili obecni podczas obrad komisji naukowcy. Potwierdzali, że obecnie miliony ton nawozów są wypłukiwane. Przy zaproponowanej technologii nawożenia nie trzeba dzielić, co zmniejsza koszt.

Wynalazek jest chroniony patentem.

Poseł Robert Telus zaproponował komisji przyjęcie stanowiska popierającego prace nad tym tematem.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • garBaty 2017-08-20 18:23:38
    ta technologia to przypomina obornik.
    Co było by gdyby siać pelet z nawozem w środku?
  • małygrek 2017-07-06 08:21:59
    Magazynier ma rację. Słowo lodówka zostało użyte nieprecyzyjnie, nader fakultatywnie, co w języku naukowym jest nie do zaakceptowania, tzn. w znaczeniu spiżarka, co nie jest synonimem w pełnym zakresie semantycznym słowa lodówka, która jest urządzeniem schładzającym, umożliwiającym dzięki niskiej temperaturze przechowywanie, a więc spiżarką, przechowalnią, magazynem. Język naukowy to nie poezja, a tu zastosowano metaforę.
  • Tom 2017-01-24 18:02:29
    Sprostowanie dla belfra: monomer celulozy to cząsteczka glukozy, czyli monomer celulozy zawiera 6 atomów węgla, 12 atomów wodoru i 6 atomów tlenu.
  • Czy wiecie, że... 2016-10-01 18:47:26
    para wodna jest gazem cieplarnianym? Miło, że na tę stronę zaglądają ludzie z wiedzą, a nie tylko docelowi odbiorcy reprezentujący często niski poziom kultury i wykształcenia. Przy czym te dwie cechy nie muszą być w parze.
  • 149 2016-09-29 08:49:58
    zdobyłem odporność ,zgadnijcie na co?
  • Belfer 2016-09-29 03:59:15
    1. W węglowodanach, które są głównym i dominującym składnikiem słomy jest - ok. 56% wody związanej chemicznie i jedynie ok 44 % węgla, który jest jedynym paliwem. W drewnianej np. desce stołu, to więc jest ponad 50 % wody i ona to z węglem tworzy twardą, mocną strukturę. A ponadto ok. 1`0 % wody związanej fizycznie. Razem więc ok. 60% wody. Podobnie w słomie i tp. włóknistej tkance lignocelulozowej. Więc autor ma rację a o tym uczyli dobrzy nauczyciele w gimnazjum. Tylko Wy do nauki się nie przykładaliście drogie niedouczki internetowe, Śmiejcie się z Waszej głupoty.
    Jeśli się w Polsce chce spalić np. 10 (słownie dziesięć) milionów ton słomy, które produkuje z pewnością polska ziemia, to wprawdzie spali się 4 miliony ton węgla, ale wyparuje do powierza 6 (sześć) milionów ton wody, która powinna trafić (właśnie w słomie) do gleby dla odżywienia flory i fauny ekosystemu glebowego i do wytworzenia ok. pięciu milionów ton próchnicy tak potrzebnej polskiej glebie, chyba najbardziej ubogiej w próchnicę w Europie.
    Przypomnijcie sobie: monomer celulozy to 6 atomów węgla i 5 cząstek wody, a każda cząstka to dwa atomy wodoru i 1 atom tlenu, a więc razem 10 atomów wodoru i 5 atomów tlenu. Gdy pomnożycie to przez masy atomowe i wykonanie proste rachunki na poziomie szkoły podstawowej to się okaże, że w bawełnianej pielusze, czy pampersie, do którego może jeszcze sikacie, jest 44% węgla i 56% wody.
    Uczcie się, na naukę nigdy nie jest za późno. Wstyd przynosi nieuctwo, a szczególnie uparte trwanie w głupocie.
  • Stan. 2016-09-25 17:09:48
    Do ucz się , magazynierze, nie ucz innych " ; powiem tak : jesteś "zwyczajny cham" ponieważ wyzywasz człowieka od ciula z pustym łbem kwestionując jego poprawność językową i przeciwstawiając własne rozumienie pojęć . Istotą lodówki nie jest magazynowanie żywności , ale jej zabezpieczanie przed rozwojem bakterii i grzybów na skutek oddziaływania temperatury. Zastanawiam się nad przyczyną Twojej agresji ? Może opisz ten swój stan , są ludzie którzy się znają na radzeniu sobie z agresją, może ktoś Ci pomoże.
  • ucz się, magazynierze, nie ucz innych 2016-09-23 12:36:45
    magazynierze, tak jak z magazynu, tak i z lodówki bierzesz, kiedy i co chcesz. Tu jest o tym, że roślina może brać tak samo ze słomy - jak odpowiednio tę słomę wzbogacisz. Jak będziesz ciu.u pouczał mądrzejszych od siebie, to nigdy ci nic nie wytłumaczą i będziesz miał w tym pustym łbie tylko tyle, co masz - bez wzbogacania
  • magazynier 2016-09-23 09:48:03
    Słoma jak lodówka, a gdzie i w którym momencie ta słoma lód lub chociaż chłód wytwarza? Ktoś zastanawia się nad tytułami artykułów? Z treści artykułu wynika, że słoma może pełnić rolę spiżarni lub magazynu, ale polski język jest chyba zbyt bogaty i nie każdy sobie radzi z opanowaniem kilku słów.
  • Top Farmer 2016-09-22 22:02:27
    słoma ma 60% wody brawo PIS !!!!!!!!!1
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!