PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wartość gleby w odniesieniu do upraw

Wartość gleby w odniesieniu do upraw

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę PROCAM Polska

Dodano: 18-07-2018 10:49

Zespół zjawisk fizycznych, chemicznych, biochemicznych i biologicznych zachodzących w glebie określamy jako procesy glebotwórcze. Istotą procesów zachodzących w glebie jest nieustanny przepływ energii i wymiana materii między glebą a atmosferą, wodą glebową, materiałem macierzystym i żywymi organizmami.



Dużym przełożeniem w tej kwestii są cykle biologiczne: humifikacja, mineralizacja. Charakter i nasilenie tych przemian zależą od szaty roślinnej, działalności mikroorganizmów i fauny glebowej, warunków hydrotermicznych oraz fizykochemicznych i chemicznych właściwości gleb.

Humifikacja to proces rozkładu substancji organicznych przez mikroorganizmy (w głównej mierze przez grzyby, ale również promieniowce, bakterie, pierwotniaki) do próchnicy (humus). Mineralizacja to proces rozkładu substancji organicznych na proste związki mineralne w efekcie dostępne dla roślin, głównie dwutlenek węgla, wodę, amoniak, azotany, fosforany, siarczany przy udziale bakterii. Mikroorganizmy stanowią więc, bardzo istotny element we wspomnianych procesach, odnosząc się bezpośrednio do gleby, a w efekcie roślin uprawnych. Warunkiem odpowiednich plonów jest żyzność i urodzajność gleby, która też jest wynikiem życia mikrobiologicznego.

Niestety kilka elementów ogranicza nam zdolność bytowania mikroorganizmów, a głównym z nich jest niskie pH gleby. Odczyn gleby to stosunek stężenia jonów wodorowych H+ do jonów wodorotlenowych OH- w roztworze glebowym. Gleby użytków rolnych powinny wykazywać wartość pH w granicach 5,5 do 7,0. Wartość ta jest oczywiście zależna od rodzaju gleby oraz roślin, które uprawiamy. Zakwaszenie gleby może wynikać z warunków naturalnych jak i z działalności człowieka. Intensywne stosowanie nawozów mineralnych drastycznie obniża wartość odczynu, w głównym odniesieniu dotyczy to nawozów fosforowych, azotowych oraz nawozów zawierających siarkę. Ponad 90% gleb w Polsce wytworzonych jest na kwaśnych skałach naniesionych przez lodowce. Zakwaszenie powoduje zmniejszenie przyswajalności składników pokarmowych roślin, zwłaszcza fosforu, magnezu i molibdenu. Zakwaszenie gleb powoduje również zmniejszenie zawartości próchnicy w glebie, to z kolei wiąże się ze zniszczeniem zdolności buforowych gleby.

Spośród czynników ograniczających żyzność, urodzajność naszych gleb i co najważniejsze plonowanie roślin, niedobory potasu zajmują drugie miejsce po zakwaszeniu. Odżywianie roślin potasem powinno się rozpatrywać w szerszym kontekście żywieniowym, zwłaszcza w relacji do żywienia azotem i związanej z tym roli potasu w gospodarce azotem roślin oraz stosunku K:N, gdyż w przypadku niedoboru potasu w glebie zmniejsza się znacznie pobieranie i wykorzystanie azotu. Kluczowym sukcesem efektywności potasu jest forma w jakiej aplikujemy go pod rośliny uprawne. Podstawowym źródłem potasu są sole potasowe, a najbardziej popularnym nawozem jest chlorek potasu KCl. Rośliny uprawne różnią się wrażliwością na nadmierne ilości chloru, a dla niektórych upraw jest on toksyczny. Bardzo istotnym negatywnym czynnikiem jest działanie chloru na życie mikrobiologiczne gleb.

Bezpiecznym rozwiązaniem względem życia mikrobiologicznego gleb jest forma siarczanowa potasu K2SO4, która o ok. 40% jest lepiej wykorzystywana w porównaniu do chlorku potasu.

Rozwiązania spełniające wyżej wymienione aspekty: życia mikrobiologicznego gleby, braku zakwaszenia oraz formę bezchlorkową potasu proponuje już od ponad 10-lat Firma FCA - Fertilisants. Dobrze komponuje się w uprawach roślin ozimych Prosan PK oraz Microsol BTC dostępne w sieci sprzedaży PROCAM.

Prosan PK jest produktem pochodzącym z kalcynacji odchodów drobiu, zawierającym podstawowe makroskładniki (P, K, Mg, Ca) oraz bardzo duże ilości mikroelementów (Mn, Cu, B, Mo, Zn, Se) niezbędne dla wzrostu i rozwoju roślin.

Zalecane dawki: rzepak ozimy 300 - 350 kg/ha, zboża ozime 200 - 300 kg/ha.

Microsol BTC jest natomiast rozwiązaniem opartym na bazie melasy buraka cukrowego, lub melasy buraka cukrowego w połączeniu z pomiotem ptasim. Obie te formy, zawierają żywe kultury bakterii (Bacillus spp.) i grzybów (Trichoderma spp. oraz Coniothyrium spp.) niezbędne w odniesieniu do prawidłowego funkcjonowania gleby z uwzględnieniem działania fitosanitarnego. Nawóz jest dodatkowo wzbogacony w Calkonutrium - naturalny probiotyk pochodzenia roślinnego o wysokiej wartości biologicznej, zapewniający inokulację korzystnych mikroorganizmów. Nawozy zawierają również składniki odżywcze (w zależności od formy pochodzenia) N, P, K, Mg oraz siarkę.

Zalecane dawki: rzepak ozimy 200 kg/ha (pierwszy rok, kolejne lata 150 kg/ha), zboża ozime 200 kg/ha (pierwszy rok, kolejne lata 130 - 150 kg/ha).

Po zbiorach roślin uprawnych znajdujących się obecnie na polach warto wrócić do zagadnienia próchnicy. Humus określany od procesu rozkładu materii organicznej - humifikacji, jest naturalnym nawozem, bogatym w liczne składniki odżywcze, strukturotwórcze kwasy humusowe oraz magazynem dla bardzo istotnego plonotwórczego czynnika czyli wody. Próchnica, poza dużym znaczeniem dla rozwoju roślin, ma też ogromny wpływ na właściwości i jakość gleby. Jej obecność sprzyja tworzeniu się pożądanej, gruzełkowatej struktury podłoża, poprawia jego napowietrzenie oraz wpływa na właściwą gospodarkę wodną. Omawiając zagadnienie próchnicy należy wspomnieć o żyzności glebowej. Naturalna żyzność gleby jest wynikiem procesu glebotwórczego i zależy od zawartości w glebie m.in.: koloidów glebowych, związków mineralnych, drobnoustrojów i w dużym znaczeniu próchnicy. Żyzność gleby decyduje o rolniczej produktywności gleby. Jak zauważamy próchnica jest wyznacznikiem wielu istotnych składowych i procesów zachodzących w glebie w odniesieniu do roślin uprawnych. Bardzo istotnym w tym przypadku limitem jest jak najszybsze rozłożenie wspomnianych resztek pożniwnych i wytworzenie z nich wspomnianej powyżej próchnicy.

Alternatywą Firmy FCA na zdecydowanie szybsze rozłożenie resztek pożniwnych, tym samym szybsze dostarczenie składników dla następczych roślin, oraz adekwatnie wynikające zwiększenie zawartości próchnicy w profilu glebowym, poprawienie zdolności magazynowania wody jest zaaplikowanie odpowiednich szczepów grzybów, a w dalszej mierze bakterii w produkcie Myco Cell. Produkt Myco Cell zawierający duże stężenie mikroorganizmów wpływa bezpośrednio na wyżej opisane aspekty w oparciu o wyselekcjonowane szczepy grzybów oraz bakterii poparte oficjalnym certyfikatem. Podobnie jak w Microsolu BTC znajduje się tu kompleks Calkonutrium, a efektywność mikroorganizmów jest również ukierunkowana w działaniu fitosanitarnym.

Stosowanie: 2 kg/200 l (minimum) wody/ha na resztki pożniwne, a następnie do 48 h po aplikacji należy zmieszać z glebą za pomocą płytkiej uprawy.

Rzadko uświadamiamy sobie fakt, że bez grzybów nie byłoby życia na ziemi. Co więcej nie zebralibyśmy prawie żadnych plonów z naszych pól, bo po prostu rośliny nie mogłyby pobrać we właściwym czasie odpowiednich ilości składników odżywczych z gleby. Żyjące w glebie grzyby zapewniają lepsze warunki bakteriom i całemu ekosystemowi, co w konsekwencji wpływa na żyzność naszych gleb i zarazem potencjał plonotwórczy danego stanowiska.

Jeśli chcą Państwo dowiedzieć się więcej na temat nawożenia zapraszamy do kontaktu z Doradcami z firmy PROCAM.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.10.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!