PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zboża ozime - znaczenie świadomości wyboru

Zboża ozime - znaczenie świadomości wyboru

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Sobianek

Dodano: 06-09-2016 00:00

Ostatni rok w polskim rolnictwie uświadomił nam, jak ważną decyzją jest wybór odpowiednich odmian oraz jak duże znaczenie ma odpowiednie planowanie zasiewów w naszych gospodarstwach.



Czynnikami wpływającymi na plonowanie pszenicy są: masa tysiąca ziaren, liczba roślin i kłosów na jednostce powierzchni oraz ilość ziaren w kłosie. Przestrzeganie terminu siewu ma ogromne znaczenie dla rozwoju i produkcyjności roślin, przy czym wczesne wysiewy pszenicy ozimej połączone z kwalifikowanym materiałem siewnym to niezbędne elementy integrowanej produkcji.

Z nasion materiału kwalifikowanego uzyskamy wyższy plon, poza tym będzie też lepsza jego jakość. Ponadto nasiona kwalifikowane są wyhodowane by być odporne na choroby i czyste, a także posiadają gwarancję zdolności kiełkowania. Charakteryzuje je niższa norma wysiewu o ok. 20 proc. w porównaniu do nasion z własnego zbioru, są przygotowane do siewu poprzez czyszczenie oraz zaprawianie. Dobierając odpowiednie odmiany, można zmniejszyć liczbę zabiegów chemicznych i zredukować koszty ochrony

Odmiany pszenicy ozimej charakteryzują się również zróżnicowanym poziomem mrozoodporności.

Wybór odmiany może być łatwiejszy, kiedy korzystamy z listy odmian przebadanych w danym regionie przez Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe i Rolnicze. Na stronie Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) uzyskamy rzetelne informacje dotyczące parametrów badanych odmian oraz stworzoną na ich podstawie listę odmian zalecanych do uprawy na danym obszarze.

Do odmian pszenicy zalecanych przez COBORU na podstawie osiągnięć ich parametrów na terenach województwa lubelskiego, podkarpackiego, podlaskiego oraz mazowieckiego zalicza się przede wszystkim odmiany: Arkadia, Ostroga, Patras, KWS Ozon oraz Hondia.

Odmianami, które wykazały się na Lubelszczyźnie największą zimotrwałością są odmiany: Ostroga (6), Fidelius (5), Arkadia (6), Hondia (5,5), Arktis (4,5), przy czym Ostroga i Arkadia wykazały ponadto największą zimotrwałość jeśli chodzi o wyniki badań centralnych COBORU. Wśród odmian jęczmienia ozimego jedną z największych zimotrwałością okazał się znany KWS Meridian zajmujący 2 miejsce w badaniach centralnych COBORU. Biorąc pod uwagę kolejne wyniki badań centralnych COBORU; odmiany Arkadia, Hondia oraz Ostroga posiadały w czołówce osiągnięcia w masie tysiąca ziaren.

Wśród odmian odpornych na porażenia mączniakiem, rdzę brunatną, septoriozę liści oraz septoriozę plew, szczególną uwagę zwraca wysoce odporna na choroby grzybowe sprawdzona odmiana KWS Ozon.

Wyniki badań COBORU powinny być, i w przypadku znanych i znaczących firm dystrybuujących materiał siewny na rynku, są wyznacznikiem do stworzenia oferty rynkowej skierowanej do finalnego nabywcy na danym regionie. Ofertę stworzoną na podstawie wyników COBORU oraz z uwzględnieniem jakości nasion oferowanych przez poszczególnych producentów posiada firma Sobianek.

Autor artykułu: dr inż. Agnieszka Trela

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • borys 2016-10-27 18:50:46
    beznadzieja,,,
  • marek 2016-09-22 17:18:44
    jeżeli ktoś twierdzi że ma jakość jak przy kwalifikacie, tzn. że nigdy tego nie robił. Siła kiełkowania to jeden z parametrów, na który człowiek ma najmniejszy wpływ. Podstawą kwalifikatów jest czystość materiału siewnego, tj. zawartoścć nasion obcych od tego jest selekcja i kwalifikacja.
    Kwalifikat, o ile będzie to C1 będzie miał na pewno wyższy plon od nasion reprodukowanych samemu na polu, jeżeli dodamy że zaprawienie samemu robimy na zaprawiarce Agata to bądźmy tego pewni
  • mały 2016-09-14 20:41:16
    Autor tekstu w (...).ie był gówno wie na ten temat
  • zaciekawiony 2016-09-13 09:08:56
    Mógł by mi autor powyższego tekstu wyjaśnić, na jakiej podstawie twierdzi że nasiona kwalifikowane ( kwalifikacja urzędowa) będą wyżej plonowały i będzie to plon lepszje jakości od nasion nie kwalifikowanych(brak kwalifikacji urzędowej) jeśli ktoś dochował standardów jak przy produkcji kwalifikatu ??? Lub niejednokrotnie ma je wyższe od urzędowych (przypominam urzędowe minimum to 85% siły kiełkowania) ?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!