Nowy ziemniak wygrał nagrodę za „najlepszy przykład biorfortyfikacji”, której efektem są rośliny wzbogacone o witaminę A, opisuje BBC.

Celem przyznawanej od 1986 roku Światowej Nagrody Żywności jest wyróżnianie prac zmierzających do poprawy jakości i ilości dostępnej żywności.

Troje laureatów, dr Maria Andrade, Robert Mwanga i Jan Low z CGIAR International Potato Center, zostali nagrodzeni za rozwój słodkiego ziemniaka o pomarańczowym miąższu, a czwarty naukowiec z International Food Policy Research Institute został nagrodzony za 25 lat pracy nad tym, by biofortyfikacja przerodziła się w międzynarodową strategię rozwoju roślin w ponad 40 krajach.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określa biofortyfikację (tzw. wtóne wykorzystanie) jako proces, w którym odżywcza jakość roślin jadalnych jest poprawiona poprzez praktyki rolnicze, hodowlę roślin oraz współczesną biotechnologię.

Dlaczego nagrodzony temat jest tak istotny? Niedobór witaminy A, któremu mają zaradzić nowe odmiany ziemniaka, jest uważany za jedną z najbardziej szkodliwych form niedożywienia w rozwijających się krajach. Może prowadzić do utraty wzroku, gorszego wzrostu i odporności a także zwiększa śmiertelność. Problem ten dotyka ponad 140 mln dzieci w 118 krajach i ponad 7 mln ciężarnych kobiet.