PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Azot to przyszłość rolnictwa

Azot to przyszłość rolnictwa

- Azot ciągnie produkcję roślinną. Zużywa się go w naszym kraju 70 kg/ha. W azocie leży przyszłość Polski, Europy i świata. Mówię to z pełnym przekonaniem, bo od czasów syntezy amoniaku metodą Habera i Boscha i zielonej rewolucji ludzie nic cenniejszego nie wymyślili. Ten kierunek w przyszłości będzie preferowany – mówił podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach prof. Janusz Igras – dyrektor naukowy Instytutu Nawozów Sztucznych.



Obecnie w Polsce zużywa się 1,1 mln t nawozów azotowych, a w 2020 r. prognozy mówią już o 1,2 mln t. W wypadku na przykład nawozów fosforowych zużycie to kształtuje się na poziomie 400 tys. t, a za osiem lat ma wynieść 500 tys. t.

- W tej chwili zużywa się na świecie ponad 170 mln t nawozów NPK. W roku 2014 liczba ta ma według prognoz wzrosnąć do 187-188 mln t. To są istotne trendy. Kraje rozwijające będą zużywały najwięcej nawozów - mówił prof. Igras.

Jak podkreślił specjalista ważne są regulacje prawne. - Obecnie trwają prace nad dyrektywą fosforanowo-potasową. Chodzi w niej o to, aby ograniczyć stosowanie nawozów z dodatkiem fosforu. To groźne, jeśli chodzi o nawozy mineralne nie jest, bo fosforu w glebie jest stosunkowo sporo i może się on uwalniać, ale bardziej chodzi o zrzuty tych nawozów naturalnych. Jest to zagadnienie wymagające uporządkowania - mówił prof. Janusz Igras.

- Istotne jest, aby regulacje prowadzić w sposób przemyślany i nie narzucać z góry pewnych limitów, bo one zdecydowanie zablokują rozwój produkcji rolnej. Przy tych gorszych warunkach w Polsce będzie to bardzo problematyczne. Ponieważ w naszym kraju jest na przykład bardzo dużo gleb o kwaśnym odczynie. Przy klimacie, który mamy w Polsce. Przy przewadze opadów nad parowaniem, nie sposób jest utrzymać nawet tego złego stanu, który mamy obecnie. Powinniśmy wnioskować do Brukseli, żeby Komisja Europejska uwzględniła tę sytuacje w naszym kraju, bowiem im kwaśniejsza gleba tym np. gorsza przyswajalność fosforu lub potasu, stąd te składniki nie są przyswojone przez rośliny i są tracone - zaznaczał prof. Igras.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!