PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bez azotu mineralizacji słomy nie będzie

Bez azotu mineralizacji słomy nie będzie Słoma zawiera wiele składników, które łatwo ulegających rozkładowi pod warunkiem, że drobnoustroje mają w środowisku glebowym dostateczną ilość azotu; Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 14-08-2017 11:56

Tagi:

Bez dostępnego azotu substancja organiczna dłużej będzie zalegać w glebie, dlatego dla przyspieszania mineralizacji zalecane jest stosowanie nawozu azotowego bezpośrednio na słomę. Są też przypadki, kiedy można zrezygnować z podania nawozu azotowego.



Mineralizacja próchnicy jest ściśle powiązana z zawartością i dostępnością azotu mineralnego. Szacuje się, że na rozłożenie tony słomy bakterie potrzebują do 8 kg N. W nawożeniu wykorzystuje się przeważnie mocznik lub RSM i stosuje 5–10 kg N/t przyoranej słomy. Dawka azotu zależy od warunków glebowych i składu chemicznego słomy, zwłaszcza od stosunku C:N. 

Wprowadzanie większej dawki azotu nie przełoży się na wzrost zawartości próchnicy w glebie. Poza tym nawożenie niewielkimi dawkami azotu przyspiesza procesy rozkładu poprzez stymulację intensywności wiązania wolnego azotu. W procesie rozkładu zawsze większa część materii podlega mineralizacji, a mniejsza humifikacji.

Na glebach piaszczystych, ubogich w azot lub ciężkich i wilgotnych, gdzie intensywność mineralizacji jest niska powinno się stosować się górną dawkę azotu, natomiast na stanowiskach o dobrej strukturze i bogatych w próchnicę dolny jej zakres.

W przypadku słomy rzepakowej, która jest bogatsza w azot w porównaniu do słomy zbożowej, można odstąpić od aplikacji azotu. Jednak tylko pod warunkiem dużej zasobności azotu w glebie, gdy rzepak był właściwie nawożony i uprawiany na żyznej glebie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Sławek 2017-08-21 12:47:34
    Racja, azot jest ważny, jednak sam azot nie gwarantuje prawidłowej mineralizacji słomy. W moim rejonie (zachodniopomorskim), od lat stosowałem sam mocznik i efekty były marne. Od zeszłego sezonu stosuję bactim słoma i rozkład idzie zdecydowanie szybciej co widzę też po żniwach (brak pozostałości zeszłorocznej słomy). No i koniecznie rozdrabniajcie słomę bo bez tego dłużej się rozkłada.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.103.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!