Bor to jeden z mikroelementów, który decyduje o plonie i zawartości cukru w korzeniach buraka cukrowego. Należy o niego zadbać zwłaszcza do czasu zwarcia międzyrzędzi.

Trzeba jednak pamiętać, że pobieranie boru może być ograniczone m. in. poprzez: długo występujące susze, chłody na glebach o zbyt wysokiej zawartości wapnia, o niskiej zawartości próchnicy, przy zbyt wysokim nawożeniu azotowym i potasowym. Problem niedoboru wilgoci w tym roku jest szczególnie istotny, bo dotyczy dużej części kraju – zwłaszcza Polski Zachodniej, Południowej i części Centralnej.

Jak objawia się brak tego składnika? - Niedobór boru charakteryzuje się zamieraniem najmłodszych liści w środkowej części główki korzenia. W tych miejscach pojawiają się sczerniałe wgłębienia, ponadto tworzą się dodatkowe okółki liści – informuje Südzucker.

Zdaniem przedstawicieli firmy nawozy borowe powinno się stosować doglebowo w formie nawozów mineralnych lub nalistnie od fazy 4-5 par liści właściwych. Jak pokazują doświadczenia Südzucker Polska, na stanowiskach o znacznym deficycie boru należy zastosować 2 kg B/ ha, co powinno w pełni zabezpieczyć potrzeby buraka cukrowego i nie ograniczać plonowania.

Podobał się artykuł? Podziel się!