Miedź, jak i pozostałe mikroelementy jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju roślin, wpływa na plonowanie ponieważ bierze udział w metabolizmie związków azotowych i jest konieczna do optymalnego pobierania azotu mineralnego.

Podczas drugiej konferencji Farmera „Przez innowacyjność do sukcesu" zgromadzeni dowiedzieli się co m.in. wpływa na jakość plonu pszenic.

- Miedź jest akumulowana w niewielkich ilościach, bo od 8-10 g/t ziarna + odpowiednia masa słomy. Pomimo niewielkich ilości efektywność miedzi jest wręcz niesamowita. O 10 proc. można zwiększyć przemieszczanie azotu netto ze słomy do ziarna. Podwyższa się tym samym plon, ale przede wszystkim uzyskuje się wzrost zawartości białka i glutenu - mówił dr Witold Szczepaniak z Katedry Chemii Rolnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Warto zauważyć, że 70 proc. azotu, który znajduje się w ziarnie czyli azotu, który daje plon i białko pochodzi ze słomy, a azot ten jest gromadzony przed kwitnieniem. Dlatego rola mikroelementów jest tak istotna. Miedź zapobiega redukcji źdźbeł kłosonośnych, jest odpowiedzialna za stymulację krzewienia, kontrolowanie metabolizmu azotu, zwiększenie zdrowotności roślin i za wspomniane przemieszczanie azotu do ziarniaków.

Zawsze u roślin dobrze odżywionych produkcja plonu będzie lepsza pod względem ilościowym i jakościowym. Nawet przy zaplanowanym nawożeniu azotowym, ustalonych dawkach wykorzystanie azotu będzie bardziej efektywne, jeśli odżywianie uwzględnia potrzeby roślin pod względem mikroelementów i jest właściwie zbilansowane. Azot przy takim odżywianiu będzie bardziej efektywny plonotwórczo, zawartość białka będzie na zdecydowanie większym poziomie czyli będzie lepsze wykorzystanie azotu.

Podobał się artykuł? Podziel się!