PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czas na bor w rzepaku

Czas na bor w rzepaku Niedobór boru hamuje tworzenie łuszczyn i jest przyczyną niskiej zawartości nasion w łuszczynie, co może prowadzić do spadku plonu; Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 03-04-2017 18:53

Tagi:

Im wcześniejsza regeneracja systemu korzeniowego, tym większa szansa na prawidłową jego rozbudowę i dalszy rozwój roślin. Czas zatem na wspomaganie rzepaku mikroelementami, w tym borem.



Wiosną w przypadku rzepaku, który ma duże wymagania pokarmowe, przy wysokim nawożeniu NPK nie zapominając oczywiście o magnezie i siarce, konieczne jest dokarmianie roślin borem. Zwłaszcza, że w naszym kraju przewaga gleb charakteryzuje się niską zawartością boru.

Bor w rzepaku na wiosnę aplikuje się przynajmniej dwukrotnie. Najpierw w fazie rozety, niestety składnik nie będzie w pełni wykorzystany, ponieważ rzepak ruszając na wiosnę gubi najstarsze liście, a bor który jest pierwiastkiem słabo ruchliwym nie zdążyć się przemieścić. Drugi raz bor podaje się roślinom w fazie pąkowania.

Nawożąc borem zaleca się zastosowanie wiosną 400-800 g B/ha. Bor można z bardzo dobrym skutkiem aplikować dolistnie w okresie w formie pojedynczego lub wieloskładnikowego nawozu zawierającego w swoim składzie ten mikroelement.

Problemy we wzroście korzeni przy niedoborach boru występują już jesienią, natomiast wiosną objawy obserwuje się na częściach nadziemnych roślin. Objawy niedoboru zaczynają się od zahamowania wzrostu i obumierania stożków wzrostu, często jest nierównomierny wzrost poszczególnych tkanek.

Niedobór boru wpływa na słabszy rozwój systemu korzeniowego. Powstają wolne przestwory w korzeniu głównym (na przekroju korzenia, pod szyjką korzeniową). W tych miejscach najszybciej może pojawić się zgnilizna korzeni.

W czasie intensywnego wzrostu roślin niedobór boru zwiększa podatność rzepaku na pękanie łodyg. Mikrostruktura ściany komórkowej staje się wadliwa i utrudnia procesy wzrostu, różnicowania komórek, mała zwartość ligniny zwiększa łamliwość łodyg. Takie pęknięcia są łatwą bramą wejścia dla patogenów chorobotwórczych. Także liście są kędzierzawe, kruche, łamią się i łatwo pękają.

Niedobór boru hamuje tworzenie łuszczyn i jest przyczyną niskiej zawartości nasion w łuszczynie, co może prowadzić do spadku plonu. Brak boru hamuje bowiem kiełkowanie pyłku na znamieniu słupka.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Chłop 2017-04-04 20:23:14
    A o manganie zapomnieli.Zapotrzebowanie rzepaku na ten składnik jest też duże.
  • sołtys 2017-04-03 21:50:12
    wiosną 450g + 150g Boru
  • Rolnik 2017-04-03 20:49:46
    W całym sezonie chcą żebyśmy dawali 800g ale 600 w zupełności wystarcza. Reszta to nabijanie kasy sprzedawcom. 200 na jesień i 4 stówki teraz.
    Tak robię i zawsze jest git. Ale polecam każdemu niech sprawdzi u siebie :)
  • tomek86 2017-04-03 20:32:20
    Ile wiosna boru? Chyba do 400g
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.108.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!