Fosfiron Mg jest płynnym nawozem przeznaczonym do stosowania nalistnego, doglebowego oraz fertygacji warzyw. Zawiera 3 proc. azot w formie amidowej, 39,5 proc. fosforu (P2O5) rozpuszczanego w wodzie, a także 9,9 proc. magnezu rozpuszczalnego w wodzie.

Zalecane dawki stosowane dolistnie w poszczególnych uprawach:

· Kukurydza – po wytworzeniu 6-8 liści i w okresie wiosennych chłodów.

Zalecana dawka: 1,5 – 2,5l/ha  w 200 – 300 l wody.

· Rzepak – jesienią w fazie 6 liści, wiosną – po ruszeniu wegetacji i po wytworzeniu pąków kwiatowych. Zalecana dawka: 2 – 3l/ha w 300l wody. 

· Ziemniak – okresie zawiązywania bulw. Zalecana dawka: 2 – 4 l/ha w 300 – 400 l wody.

· Zboża – jesienią po wytworzeniu 6 liści, oraz wiosną 2 krotnie  po ruszeniu wegetacji i przed kłoszeniem. Zalecana dawka: 1,5 – 2,5 l/ha w 300 l wody.

· Drzewa i krzewy owocowe – przed kwitnieniem i w okresie wiązania pąków kwiatowych.

Zalecana dawka: 1,5 – 3,5 l/ha w 500 – 1000l wody.

· Rośliny ozdobne – wczesną wiosną. Zalecana dawka: 10 – 30 ml nawozu/ 1 roślinę zużywając 300 – 600 ml cieczy roboczej.

· Truskawki i maliny – po ruszeniu wegetacji, po wytworzeniu pąków kwiatowych.

Zalecana dawka 1,5 – 3l/ ha w 500 – 1000 l wody.     

 

Podobał się artykuł? Podziel się!