Podstawowym surowcem do produkcji nawozu są naturalne minerały (kalcyt) poddane opatentowanej technologii mikronizacji i elektrostatycznej aktywacji w celu osiągnięcia ich maksymalnej reaktywności. Zdaniem producenta w porównaniu z nawozami sztucznymi rośliny przyswajają składniki nawozu od 20 do 40 razy efektywniej. Skład makroi mikropierwiastków w połączeniu z taką przyswajalnością zwiększa odporność roślin na choroby i niektóre szkodniki.

Podczas specjalnej konferencji przedstawiono wyniki doświadczenie z nawozem na burakach cukrowych. Było ono prowadzone po raz pierwszy w naszym kraju, w gospodarstwie Witolda Ferensa na Zamojszczyźnie. Z danych wynika, że nawożenie dolistne Herbagreen pozwala na podwyższenie wysokości plonu. Przeprowadzono je w dwóch wariantach nawożenia 1 + 2 (1 kg/ha w fazie 4-6 liści + 2 kg kg/ha trzy tygodnie później) i 2 + 2 (2 1 kg/ha w fazie 4-6 liści + 2 kg kg/ha trzy tygodnie później). Plon korzeni w przypadku kontroli wyniósł 73 t/ha, pierwszego wariantu - 85 t/ha, drugiego - 82 t/ha. Plony cukru biologicznego wyniosły w kontroli 11 t/ha w pierwszym wariancie - 12,8 t/ha, w drugim wariancie - 12,4 t/ha. Drugi wariant zdaniem naukowców wypadł gorzej ze względu na niższą obsadę roślin, która wyniosła 72,9 tys. roślin buraka cukrowego/ha, ze względu na trudny przebieg pogody. W pierwszym wariancie obsada wynosiła 83 tys. szt./ha.