PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Intensywne technologie a mikroorganizmy glebowe

Intensywne technologie a mikroorganizmy glebowe

Czy intensywne rolnictwo, a zwłaszcza chemiczne środki produkcji - nawozy i pestycydy, wyjaławiają glebę i niszczą w niej wszelkie życie biologiczne?



W moim artykule opublikowanym w jednym z niedawnych numerów Farmera napisałem m.in., że miniony wiek XX zapisał się w historii rozwoju rolnictwa ogromnym wzrostem efektywności produkcji rolniczej, głównie dzięki znaczącym osiągnięciom w hodowli roślin i zwierząt oraz w mechanizacji, chemizacji i organizacji tej produkcji.

Podkreśliłem też, że niektóre elementy tego postępu, np. nadmierna chemizacja rolnictwa, odcisnęły swoje negatywne piętno na środowisku oraz, że te negatywne skutki postępu wynikały w dużej mierze z niedoskonałości technologicznych oraz z niedostatecznej wiedzy i troski o środowisko. I właśnie wiedzy i troski - choć tylko w odniesieniu do mikroorganizmów glebowych - dotyczyć będzie mój obecny artykuł.

Otóż w licznych opracowaniach, niestety także naukowych, można znaleźć dość zaskakujące i szokujące stwierdzenia na temat tego, jak to intensywne rolnictwo, a zwłaszcza chemiczne środki produkcji (nawozy i pestycydy) wyjaławiają glebę i niszczą w niej wszelkie "życie", łącznie z mikroorganizmami.

Na przykład, już na samym początku wstępu publikacji zamieszczonej w jednym z czasopism naukowych, znalazłem następujące zdanie: "Negatywne skutki intensyfikacji produkcji roślinnej prowadzonej metodami konwencjonalnymi doprowadziły do wyjałowienia i zakwaszenia gleb, a w konsekwencji do degradacji środowiska".

Nie wiem, skąd autorzy takich opinii czerpią tę "czarną wiedzę", ale wydaje mi się, że głównie z ulotek reklamowych różnych preparatów lub paranawozów, które wprost w cudowny sposób mają "leczyć" i użyźniać zdegradowane gleby. W dodatku te nieprawdopodobne wręcz efekty można rzekomo uzyskać, stosując niewielkie ilości (objętości) tych środków.

Oddziaływanie różnych zabiegów agrotechnicznych na biologiczne właściwości gleb badane jest w Zakładzie Mikrobiologii Rolniczej IUNG-PIB w Puławach od wielu lat i nigdy nie stwierdziliśmy, aby jakakolwiek gleba pozbawiona była mikroorganizmów, nawet w wyniku stosowania, na potrzeby badań naukowych, dość drastycznych zabiegów. Na przykład, wieloletnie (około 50 lat) nawożenie gleby siarczanem amonu, czyli silnie zakwaszającym nawozem azotowym, bez wapnowania, doprowadziło do dużego obniżenia odczynu (pH) gleby, czyli jej zakwaszenia i w konsekwencji do znaczącego spadku liczebności bakterii w tej glebie (druga, wytłuszczona rubryka w tabeli). Ale przecież gleba ta nie była jałowa i wciąż zawierała bardzo dużo różnych bakterii, a liczebność zasiedlających ją grzybów była nawet większa niż w glebie nienawożonej lub nawożonej obornikiem! Warto podkreślić, że grzyby to pożyteczne mikroorganizmy glebowe, które w zdecydowanej większości nie są szkodliwe dla roślin, a biorą one udział w przeprowadzaniu wielu ważnych procesów w glebie, takich jak rozkład resztek organicznych, zwłaszcza zawartych w nich złożonych substancji takich jak celuloza, lignina i chityna, czy produkcja prekursorów związków humusowych. Należy też pamiętać, że w praktyce rolnicy nie nawożą pól azotem tylko w formie siarczanu amonu i przez tak długi okres. Ponadto zwykle stosują co kilka lat wapnowanie, które jest zabiegiem znanym od dawna z korzystnego oddziaływania na wszystkie właściwości gleby. Wyniki zamieszczone w trzeciej rubryce tabeli wyraźnie wskazują, że gleba nawożona NPK + wapnowanie zawiera prawie tyle samo próchnicy, co ta sama gleba nawożona obornikiem i znacznie więcej, niż gleba nienawożona.

Tak więc nawożenie mineralne, nawet w wysokich dawkach, w połączeniu z okresowym wapnowaniem wcale nie jest czynnikiem degradującym glebę! Wprost przeciwnie - jest zabiegiem użyźniającym glebę! Dlaczego tak się dzieje, rolnicy doskonale wiedzą.

Przypomnę więc tylko, że wraz z plonami roślin uprawnych corocznie wynoszone są z gleb duże ilości składników odżywczych, takich jak NPK, mikroelementy i inne. Aby nie następowało wyjaławianie gleb, należy składniki te w podobnych ilościach, a nawet w nieco większych zwracać glebom, czyli odpowiednio je nawozić nawozami mineralnymi i organicznymi. Tylko dla podkreślenia ważności problematyki racjonalnego nawożenia roślin, czyli nieszkodzącego środowisku i zgodnego z zasadami kodeksu dobrych praktyk rolniczych, przypomnę, że porady i wskazówki z tego zakresu rolnicy znaleźć mogą zarówno w fachowych czasopismach takich jak Farmer, jak i w licznych drukowanych i elektronicznych opracowaniach, dostępnych także na stronach internetowych instytutów rolniczych.

Ponadto należy też przypomnieć, że prawidłowe nawożenie to nie tylko zapobieganie degradacji gleb i możliwość uzyskiwania wysokich i dobrych jakościowo plonów roślin. Większe, dobrze odżywione rośliny to także więcej resztek pozbiorowych (korzeni i części nadziemnych), które są podstawowym źródłem składników odżywczych dla organizmów glebowych, zwłaszcza mikroorganizmów.

Z tych resztek dzięki działalności mikroorganizmów uwalniane są składniki mineralne, które mogą być pobierane przez rośliny, oraz - co najważniejsze - tworzona jest próchnica.

Tak więc, Szanowni Rolnicy, zapomnijcie o mikroorganizmach glebowych.

Wcale nie musicie się o nie troszczyć.

One są wszędobylskie i każda gleba zawiera ich miliony, a nawet miliardy, w jednym gramie i w każdej glebie znajdują się wszystkie rodzaje mikroorganizmów, jakie są niezbędne do przeprowadzania wszystkich ważnych procesów glebowych. I wcale nie musicie stosować jakichś nadzwyczajnych środków i zabiegów, które rzekomo regenerują gleby. Wystarczy, że będziecie troszczyć się o zachowanie żyzności waszych gleb tradycyjnymi metodami, do których zalicza się: - racjonalne nawożenie NPK i ewentualnie mikroelementami, - w miarę możliwości jak najczęstsze nawożenie organiczne, - okresowe wapnowanie gleb, - dbanie o zróżnicowany płodozmian.

W takich glebach życie wszelkich organizmów będzie bardzo bogate.

Nie zapominajcie tylko o mikroorganizmach, czyli bakteriach i grzybach, szkodliwych (chorobotwórczych) w stosunku do roślin! Te musicie zwalczać - ale także racjonalnie, przestrzegając wszystkich zaleceń i ograniczeń, takich jak właściwy termin, okresy karencji, odpowiedni sprzęt itd. Podobnie jak w przypadku nawożenia gleb, dokładne zalecenia odnośnie zwalczania agrofagów, także metodami integrowanymi, opracowywane są w instytucjach naukowych zajmujących się ochroną roślin i publikowane na własnych stronach internetowych tych instytucji oraz w czasopismach branżowych dla rolników.

Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (12)

  • rolnik30 2014-02-27 19:10:49
    SPRZEDAM WAPNO GRANULOWANE NA POLE TEL605 080 362
  • myślący samodzielnie 2013-11-25 21:55:17
    Autor pisze, że nawożenie organiczne nie wpływa na strukturę gleby i występowanie grzybów i bakterii. Tabela natomiast mówi o czymś innym. Z resztą jak mi ktoś pisze, że nawozy NPK maja takie działanie jak obornik to tracę do niego szacunek na starcie.
  • w-40 2013-11-13 20:27:36








    PRZYKŁAD 1

    kilka lat temu dostałem kilkanaście litrów do wypróbowania UG max , zastosować mialem to w burakach . jesienią pobrane próby przez cukrownię wykazały zmniejszenie polaryzacji w stosunku do kontroli o1,5% . Przy sprzedaży burakow ta różnica się potwierdziła . niestety nie byłem w sanie stwierdzić czy była różnica w masie korzeni
  • sino 2013-11-13 19:21:51
    Drodzy Państwo może należało by rozpocząć szeroką dyskusję na temat efektywności stosowanych dotychczas preparatów i środków z mikroorganizmami glebowymi . sam uważam rolę niezaprzeczalną rolę mikroorganizmów glebowych , które występują naturalnie i poprzez odpowiednią agrotechnikę i nawożenie naturalne je wspieramy. Natomiast nie jestem przekonany do efektów ekonomicznych tych preparatów z uwagi na ich ceny oraz mało wiarygodne wyniki doświadczeń. Być może stosowanie ich nie sprzyja zastosowana technologia ? Przecież organizmy te są wrażliwe na promieniowanie słoneczne , nie mówiąc już ,że zabiegi wykonywane są opryskiwaczami używanymi do zabiegów ochrony roślin . Jako najbardziej przekonujące uznaję stosowanie nitraginy stosowane do zaprawiania nasion roślin strączkowych . Kto ma pozytywne przykłady to niech przedstawia !
  • stary 2013-11-13 19:04:49
    Aby uzyskać zauważalny efekt trzeba by zastosować znaczne (a zatem nieopłacalne) ilości użyżniaczy, polepszaczy, czy preparatów zawierających mikroorganizmy.
    Zalecane-niewielkie ilości działają jak na umarłego kadzidło. Na pewno nie zaszkodzą, ale i nie pomogą . Szkodzą natomiast na kieszeń.
  • ja 2013-11-13 18:29:51
    Atem czy Ty sam siebie rozumiesz? Próbowałem to czytać trzy razy,ale poddałem się
  • ATEM 2013-11-13 11:21:44
    -- INTENSYWNE TECHNOLOGIE I MIKROORGANIZMY W GLEBIE -- JAK ZWYKLE NASZA NAUKA ZASPAŁA ,, -- MAJĄC 7 LAT STWIERDZIŁEM OD CHEMII GINĄĆ ŻABKI , CHEMIA TO FIKCJA I JAK WSZYSTKO ZNISZCZĄ , TA WIEDZA SIĘ PRZYDA ,, SZUKAŁEM ROZWIĄZAŃ -- GRZYBY ,BAKTERIE I DŻDŻOWNICE , OBORNIK KOMPOSTOWAŁEM Z RÓŻNYMI DODATKAMI ,DLA ROŚLIN JEST ŁATWO PRZYSWAJALNY I ZWIĘKSZA WYDAJNOŚĆ WIELOKROTNIE ,,, -- BIOLOGICZNE OPRYSKI NA DRZEWA I STONKĘ ,, NAJPIERW DERATYZACJA GRYZONI , POZBIERAŁEM ZIELSKA ,POKRZYW , ZROBIŁEM HERBATĘ I OPRYSKIWAŁEM INACZEJ ,,, OD STYCZNIA KILKA RAZY ,OSTATNI RAZ OPRYSKUJEMY PRZED KWITNIENIEM DRZEW ,, PÓŹNIEJ BYŁO ZBĘDNE OPRYSKIWANIE ,, TO SKUTECZNIEJSZE OD CHEMICZNYCH , W LATACH 90- TYCH , PRZEDSTAWIŁEM NAUCE LECZENIE DIETĄ ZIOŁAMI I RUCHEM ,MEDYCYNĘ PRZYSZŁOŚCI ,I ROLNICTWO I EKOLOGIĘ , TO NAUKA ŚWIATOWA UZNAŁA TECHNOLOGIE PRZYSZŁOŚCI ,,,, POTRZEBNY JEST POWIAT BY PRZEKAZAĆ WIEDZĘ I REGION NA CENTRUM NAUKI ,BIOLOGIA ZA PRZEMYSŁ
  • Pk 2013-11-12 13:38:49
    Odpowiedź na program Nauka poszła w pole (mikroorganizmy glebowe) który jest sponsorowany !
  • aware 2013-11-11 19:47:08
    Ciekawi mnie reakcja kolegów Pana po fachu oraz firm , które zajmują się produkcją i dystrybucją preparatów mikrobiologicznych ?
  • stary 2013-11-11 12:57:29
    Uczciwy, rzeczowy i fachowy artykuł pozbawiony wpływu na treść wielkiego przemysłu. Gratuluję bezstronności i odwagi panie profesorze. Dzisiaj niezależny głos naukowca 'to rzadkość.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.85.115
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!