PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak polepszyć rozkład resztek pożniwnych?

Jak polepszyć rozkład resztek pożniwnych? Hubert Kardasz, prezes zarządu Intermag; Fot. Katarzyna Szulc

Autor: Katarzyna Szulc

Dodano: 09-06-2016 13:37

Tagi:

Intermag prowadzi prace nad nową generacją produktów opartych o bakterie i grzyby oraz ich metabolity. Pierwszy z serii produktów mikrobiologicznych do oferty firmy został wprowadzony w tym miesiącu.



W kraju produkowane jest rocznie ok. 26 mln t słomy, z czego część zostaje wykorzystana w paszy, jako ściółka, czy jest przyorywana. Resztki pożniwne w postaci słomy to cenne źródło składników pokarmowych, ale także niechcianych patogenów chorobotwórczych i szkodników.

Przy intensywnej technologii uprawy i stosowaniu znacznej ilość fungicydów, rozkład słomy w glebie przebiega wolniej. Jest też dłuży w glebach kwaśnych i lekkich, a nierozłożona słoma pochłania z gleby wodę, co wpływa na pogorszenie warunków wschodów roślin. Przyspieszyć rozkład słomy można przez odpowiednie nawożenie oraz wprowadzanie preparatów przyspieszających namnażanie się bakterii celulolitycznych.

Maksymalne wykorzystanie makro- i mikroskładników z resztek pożniwnych, lepsze budowanie próchnicy będzie możliwe przy właściwym ich zagospodarowaniu. Co oznacza dobre rozdrobnienie słomy, która musi być pocięta na krótkie odcinki ok. 4 cm długości. Gleba wraz z resztkami musi być nawożona azotem, ok. 6-8 kg N/t słomy. Dobrze, jeśli aplikowany jest molibdenem, który wchodzi w reakcje z celulozą i odżywia bakterie azotowe.

Przyswajalność molibdenu będzie słabsza im gleba jest bardziej kwaśna. Dlatego ważną rolę pełni wapnowanie gleb, istotne jest także nawożenia fosforem. Choć zasobność gleb w molibden w naszym kraju nie ulega obniżeniu to letnie susze i wysokie temperatury będą ją ograniczać. Przeważnie cięższe gleby są bardziej zasobne w molibden. Większe ilości molibdenu zawierają gleby wapienne i bagienne.

Bakterie glebowe uczestniczą w rozkładzie resztek pożniwnych. Firma Intermag wyselekcjonowała szczepy bakterii: Bacilius subtilis szczep B00105 i Bacilius licheniformis szczep B00106, które są zdolne są do szybkiej i efektywnej dekompozycji resztek pożniwnych. Mikroorganizmy te dzięki syntezie synergistycznego kompleksu enzymów z grupy celulaz, efektywnie katalizują reakcję rozkładu celulozy uwalniając jednocześnie łatwo przyswajalne składniki odżywcze dla roślin.

500 mln przetrwalników bakterii/ 1 ml proponuje firma w swoim nowym biopreparacie Bactim Słoma, który jest w trakcie patentowania. Preparat przed wprowadzeniem na rynek został dokładnie przebadany między innymi w doświadczeniach prowadzonych przez IUNG.

Jak zapewnia firma, która zaprezentowała preparat podczas konferencji 9.06.br. w Winnej Górze, eliminuje on problemy z wykonaniem uprawek przedsiewnych, umożliwia wyrównane wschody roślin i wysoki wigor siewek w początkowych fazach wzrostu roślin. Ponadto wpływa na rozwój systemu korzeniowego poprzez stymulację ryzosfery, co pozwala na lepsze zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe i wodę. Zwiększenie aktywności mikrobiologicznej gleby i bioróżnorodności gleby to kolejne istotne korzyści z jego zastosowania.

Bactim Słoma polecany jest na resztki pożniwne, po zbiorach wszystkich gatunków roślin uprawnych w dawce 1–2 l/ha w 300–400 l/ha cieczy roboczej (dawka 1 l/ha zalecana jest w przypadku stosowania azotu do rozkładu resztek pożniwnych). Preparat może być także stosowany na nawozy naturalne, należy go wymieszać z glebą i nie powinien być aplikowany w pełnym słońcu, najlepiej późnym popołudniem lub wieczorem. Dostępny jest w opakowaniach 5 l, jego cena to 42 zł netto/l (plus azot). Razem z azotem cena kształtuje się w wysokości 120 zł/ha.

Intermag stale poszerza gamę swoich produktów, w ciągu ostatnich 5 lat firma zainwestowała ponad 20 mln zł w rozbudowę zaplecza produkcyjnego, które wśród producentów nawozów dolistnych i biostymulatorów, należy do jednego z najnowocześniejszych w Europie.

– Najważniejsza z punktu widzenia długoterminowego rozwoju firmy jest inwestycja w badania i rozwój. Należymy do elity polskich przedsiębiorstw o najwyższych wydatkach na działalność badawczo-rozwojową – mówił podczas spotkania z dziennikarzami Hubert Kardasz, prezes zarządu Intermag.

Prowadzone przez Intermag prace nad nową generacją produktów opartych o mikroorganizmy (bakterie i grzyby) oraz ich metabolity są przykładem innowacyjnego projektu rozwojowego. Pierwszym z serii produktów mikrobiologicznych, który do oferty firmy został wprowadzony w czerwcu br. jest wspomniany preparat Bactim Słoma.

Najnowszy projekt rozwojowy współfinansowany przez Unię Europejską, dotyczy nowej generacji biostymulatorów i mikroelementowych nawozów opartych o biodegradowalne ligandy. – W efekcie w ciągu kilku lat będziemy mogli na rynek wprowadzić produkty innowacyjne nie tylko w skali Polski, ale w skali globalnej. Wcześniej zostaną one gruntowanie sprawdzone w praktyce rolniczej – wyjaśniał Hubert Kardasz.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • T.B. 2016-06-09 19:19:42
    @kissmy. Wszystko prawda, tylko wszystko rozchodzi się wokoło wody, która jest potrzebna do rozkładu słomy, kompostu, obornika. Obornik sam w sobie zawiera bakterie, który można by uszlachetnić bardziej efektywnymi szczepami. Jeszcze lepszym wyjściem, łatwiejszym w aplikacji byłyby dodatki bakteryjne do gnojówki i gnojowicy. Kilkanaście tys. litrów na ha na pewno byłoby lepsze niż 300-400.
  • kissmy... 2016-06-09 17:15:21
    bakterie i pozostałe mikroorganizmy są bardzo innowacyjne, tylko że wnosząc ich 2kg/ha możemy je co najwyżej rozśmieszyć, jedynymi skutecznymi preparatami są kompost i obornik, gdyż są dostarczane w odpowiedniej ilości, a mikroorganizmy są w stanie przetrwać na takiej pożywce dostatecznie długo, aby efekt ich pracy był widoczny nie tylko dla kieszeni
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!