PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak wybrać dobry koncentrat aminokwasowy?

Jak wybrać dobry koncentrat aminokwasowy?

Autor: Ewelina Przybyszewska, Artykuł promocyjny

Dodano: 27-02-2015 13:43

Tagi:

W ostatnich latach na polskim rynku dynamicznie rośnie sprzedaż stymulatorów wzrostu oraz płynnych nawozów o właściwościach biostymulujących. Można wyróżnić wśród nich produkty zawierające aminokwasy, kwasy humusowe, wyciągi z alg, kompozycje soli mineralnych czy też mieszaniny komponentów organiczno-mineralnych. Na szczególną uwagę zasługują płynne nawozy organiczne na bazie aminokwasów nazywane koncentratami aminokwasowymi.



Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające węgiel, wodór, tlen, azot i niewielkie ilości siarki. Są podstawowym elementem budowy białek (protein), jak również stanowią podstawowy budulec organizmów roślinnych i zwierzęcych. Istnieje 20 podstawowych aminokwasów, z których w zależności od połączenia powstaje ponad 50 000 białek. Białka wchodzą w skład enzymów i hormonów, pełnią funkcje budulcowe, transportowe, odpornościowe, regulują przebieg procesów biologicznych, odpowiadają za wytwarzanie i przekazywanie sygnału stresu. Rośliny mogą syntetyzować wszystkie aminokwasy. Proces ten wymaga dużych nakładów energii i jest czasochłonny.

Dostarczenie roślinom „gotowych" aminokwasów zmniejsza nakład energii niezbędny do przyswajania azotu i węgla. Dzięki temu rośliny są efektywniejsze w produkcji plonu i jednoczesnej obronie przed stresem.

Rosnący popyt na produkty na bazie aminokwasów napędzany jest m.in. pozytywnymi opiniami producentów rolnych o stosowaniu, działaniu i efektach plonotwórczych. Rolnicy chętnie włączają płynne koncentraty aminokwasowe do swoich technologii produkcji ze względu na
ich wszechstronne zastosowanie oraz szybkie działanie na roślinach. Produkty te z powodzeniem są stosowane w mieszaninach zbiornikowych z nawozami i/lub środkami ochrony roślin w technologii produkcji roślin rolniczych, warzywnych i sadowniczych.

Wraz ze wzrostem popytu, na rynku pojawia się coraz więcej nawozów aminokwasowych. Produkty te istotnie się różnią i tylko pozornie są do siebie podobne. Nasuwa się, więc pytanie: czym się kierować przy wyborze produktu? Okazuje się, że może być to spore wyzwanie dla wielu producentów rolnych. Brak ujednoliconych parametrów charakteryzujących płynne koncentraty aminokwasowe, nie ułatwia wyboru.
Na co więc zwracać uwagę przy wyborze produktu aminokwasowego? Z pewnością na parametry podane na etykiecie.

Umiejętna ich interpretacja umożliwi wybór najlepszego produktu. Dobrze scharakteryzowany koncentrat aminokwasowy powinien mieć oznaczone następujące parametry:

• ogólną zawartość azotu określaną często jako azot całkowity,
• zawartość azotu organicznego - najważniejszy parametr charakteryzujący koncentraty aminokwasowe; wyznacza on całkowitą zawartość aminokwasów w produkcie,
• zawartość węgla organicznego,
• całkowitą zawartość aminokwasów - zawartość aminokwasów w formach peptydów, polipeptydów oraz wolnych; dobrej jakości koncentrat aminokwasowy o wielofunkcyjnym działaniu odżywiającym, biostymulującym, kompleksującym i transportującym powinien zawierać każdą z wymienionych frakcji.
Dodatkowo na etykietach można wyszczególnić rodzaj hydrolizy, w którym produkt powstaje oraz zawartość wolnych aminokwasów. Koncentraty aminokwasowe produkowane są w dwóch głównych procesach: w hydrolizie chemicznej i enzymatycznej. W efekcie hydrolizy chemicznej powstaje produkt
z wysokim udziałem aminokwasów prawoskrętnych - nieaktywnych biologicznie oraz aminokwasów zdegradowanych z uwagi na destrukcyjne warunki procesu. Takie aminokwasy nie mogą efektywnie spełniać swojej roli stymulującej, kompleksującej czy transportującej. Z kolei w hydrolizie enzymatycznej powstają aminokwasy w formach lewoskrętnych - biologicznie aktywnych i w pełni wykorzystywanych przez rośliny. Proces hydrolizy enzymatycznej na szeroką skalę jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym, który kładzie duży nacisk na wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów.

Oprócz tego należy zwrócić uwagę czy na etykiecie znajdują się parametry tj. pH i zasolenie. Optymalne pH koncentratu aminokwasowego umożliwiające dobrą mieszalność z nawozami lub/i ŚOR powinno mieścić się w granicach 5-6. Z kolei im niższe zasolenie (< 2,0 ds./m), tym niższa fitotoksyczność na roślinach. Szczególnie ma to znaczenie przy stosowaniu mieszanin zbiornikowych, w których każdy ze składników, w tym również woda, wnosi pewną ilość soli do cieczy roboczej. Nadmiar soli może przyczynić się do wystąpienia suszy fizjologicznej, w efekcie której rośliny nie mogą pobierać wody mimo jej dostępności. Problem ten najczęściej występuje w okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny.
Przykładem dobrze scharakteryzowanego enzymatycznego koncentratu aminokwasowego jest NaturalCrop SL. Z uwagi na najwyższą zawartość azotu organicznego (9 proc.), węgla organicznego (24,5 proc.) i aminokwasów (>50 proc.) należy do produktów o najwyższej jakości. Powstaje procesie hydrolizy enzymatycznej z surowców pochodzenia naturalnego, gwarantując stabilny skład aminokwasowo-peptydowy.

Dzięki temu NaturalCrop SL znajduje zastosowanie w kompleksowaniu składników odżywczych i substancji aktywnych, stymulacji z jednoczesnym odżywianiem aminokwasami oraz koformulacji cieczy roboczej.

W praktyce NaturalCrop SL można stosować z dolistnym odżywianiem mikroelementami lub/i pestycydami. Wiosną, po ruszeniu wegetacji zbóż i rzepaku nawóz zastosowany wraz z zabiegiem fungicydowym lub dokarmianiem borem, miedzią i manganem spowoduje lepsze pobranie substancji aktywnej i mikroelementów. Ponadto aminokwasy odżywiając rośliny w szybko dostępny azot oraz poprawiając ich bilans energetyczny, przyspieszają ich regenerację po zimie. W efekcie rośliny cechują się większą zdrowotnością i witalnością przejawiającą się intensywnym wybarwieniem liści. Lepiej odżywione rośliny w trakcie wegetacji dają wyższy plon lepszej jakości. Drugi zabieg aminokwasami zaleca się wykonać w fazie zielonego pąka w rzepaku razem z odżywianiem borem i/lub z insektycydem. W zbożach w fazie liścia flagowego (T2) wraz z ochroną, miedzią i manganem.

W uprawie buraka cukrowego aminokwasy stosowane wraz z ochroną oraz z odżywianiem borem i cynkiem pomagają roślinom lepiej znosić okresy wysokich temperatur w lipcu i sierpniu. Rośliny są lepiej wybarwione chlorofilem, proces fotosyntezy zachodzi intensywniej, co przekłada się na końcowy plon cukru.

NaturalCrop SL to innowacyjny produkt łączący: najwyższą zawartość azotu organicznego (9 proc.), węgla (24,5 proc.) i aminokwasów (>50 proc.), optymalnego pH (5-6) warunkującego doskonałą mieszalność nawozami i pestycydami oraz niskiego zasolenia (0,6 - 0,8 ds./m). Unikalne zestawienie parametrów produktu umożliwia jego wszechstronne zastosowanie w funkcji stymulującej wzrost roślin, kompleksującej nawozy mikroelementowe oraz substancje aktywne.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Farmer 2222 2015-09-15 20:29:48
    aminokwasy zwierzęce nie są wykorzystywane przez rośliny a sposób ich pozyskiwania jest tańszy od aminokwasów roślinnych ale nie ma po aminokwasach pochodzenia zwierzęcego widocznych efektów w polu.
  • NaturalCrop 2015-03-02 15:59:57
    Po pierwsze surowcem do produkcji w/w koncentratu aminokwasowego jest kolagen pochodzenia zwierzęcego. Nie są to żadne odpady czy śmieci, tylko taki sam surowiec jak w przypadku przemysłu kosmetycznego. Po drugie produkt powstaje w procesie hydrolizy enzymatycznej (proces ten jest na dużą skale stosowany w przemyśle farmaceutycznym), która gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz wysoką zawartość L-aminokwasów, które są biologicznie aktywne i pobieralne przez rośliny.
  • tajga 2015-02-27 17:27:20
    ale to przecież aminokwasy pochodzenia zwierzęcego zrobione z odpadów ( śmieci), o bardzo słabej przyswajalności przez rośliny
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.153.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!