PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakość plonu a nawożenie

Jakość plonu a nawożenie

Autor: farmer.pl/Wojciech Konieczny

Dodano: 26-11-2012 14:54

Tagi:

Cechy użytkowe plonu, zależą bezpośrednio od nawożenia.



Jakość plonu – a tym samym przydatność do dalszego wykorzystania jako żywność czy pasza, zależą od współdziałania kilku czynników: genetycznego, warunków klimatycznych, ochrony plantacji przed agrofagami, warunków glebowych i ściśle z nimi związanego nawożeniem. Od takiego stwierdzenia prof. Jan Łabętowicz z SGGW w Warszawie, zaczął swój referat „Jakość plonu, a równowaga składników pokarmowych w nawożeniu” który wygłosił podczas konferencji „Nauka – Biznes – Rolnictwo” która odbyła się w miniony piątek tj. 22 listopada, w Puławach.

Za składnik odgrywający pierwszoplanową rolę, prof. Łabętowicz uznał azot, który jest głównym czynnikiem decydującym o wysokości i cechach jakościowych plonu. Od wysokości nawożenia zależy wielkość plonu, im jest wyższe (do pewnej granicy) tym i plon jest wyższy. Jednocześnie jednak spada jego jakość. Stąd wniosek, że chcąc uzyskać np. owoce wysokiej jakości i dobrej wartości przechowalniczej, nie należy stosować tego składnika w maksymalnej wysokości.

Potas z kolei sprzyja gromadzeniu rezerw węglowodanów w organach zapasowych roślin. Jest zatem bardzo ważny w uprawie buraka cukrowego, ziemniaka, ale także zbóż ozimych dla których potas jest niezbędnym elementem do prawidłowego przygotowania się roślin do spoczynku zimowego. W późniejszym okresie stymuluje z kolei syntezę białek. Ma on także wpływ na cechy jakościowe – bulwy ziemniaka zasobne w potas, są mniej podatne na ciemnienie miąższu po ugotowaniu.

Równie rozległy jest wpływ fosforu. Jaskrawym przykładem jego oddziaływania są cechy przemiałowe ziarna zbóż. Niedobór tego składnika pokarmowego znacznie je pogarsza. W identyczny sposób rośliny reagują na niedobór którego bądź mikroelementu.

W konkluzji swojego wystąpienia prof. Łabętowicz stwierdził, że produkt finalny o najwyższej jakości uzyskiwany tylko wówczas, gdy nawożenie jest komplementarne tzn. oparte o nawozy organiczne i mineralne w tym mikroelementowe, zapewniające równowagę składników.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.130.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!