PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jesienne nawożenie obornikiem

Jesienne nawożenie obornikiem Zgodnie z przepisami obornik można wywozić na pole do 30 listopada. Fot. Anna Kobus

Autor: Anna Kobus

Dodano: 12-11-2015 11:14

Tagi:

Jesień to dobry termin na nawożenie pól obornikiem i tym samym opróżnienie płyt gnojowych jeszcze przed zimą. W świetle prawa taki zabieg możemy wykonać do końca listopada.



Obornik najczęściej stosuje się pod okopowe, w tym priorytetowo pod burak cukrowy. W zasadzie nadaje się pod wszystkie uprawy, głównie te o długim okresie wegetacji.

Wartość nawozowa obornika może być rożna. Skład chemiczny tego nawozy bywa zmienny i zależy przede wszystkim od gatunku zwierzęcia z jakiego wyprodukowało, rodzaju ściółki, czy długości okresu przechowywania.

Do obliczeń ilości składników pokarmowych wnoszonych z określoną dawką wykorzystuje się zazwyczaj wartości średnie. By to jednak bardziej precyzyjnie określić, można oddać próbkę nawozu do analiz chemicznych np. w OSCHR.

Przeciętny obornik zawiera ok. 20-25 proc. suchej masy, 0,5 proc. azotu, 0,3 proc. fosforu, 0,7 proc. potasu.

Z dawką 30 ton obornika zastosowanego na 1 ha wnosimy do gleby około 150 kg azotu, 90 kg fosforu, 210 kg potasu oraz wiele innych cennych dla roślin pierwiastków jak wapń, magnez czy sporą ilość mikroelementów (za wyjątkiem boru).

Obornik, jak większość nawozów naturalnych, odznacza się długotrwałym działaniem. Wykorzystanie azotu w pierwszym roku po jego przyoraniu, w zależności od warunków, ocenia się na 30-40 proc. i o taką ilość można zmniejszyć planowaną dawkę tego składnika w nawozach mineralnych. W drugim i trzecim roku jest to dalsze 20-30 proc. Fosfor w pierwszym roku wykorzystywany jest średnio w około 30 proc., a potas do 80 proc.

Rozrzucony starannie obornik na pole należy jak najszybciej (najpóźniej do dnia następnego) przykryć orką zimową.

Na koniec warto wspomnieć o ograniczeniach związanych z Dyrektywą Azotanową. Dyrektywa mówi o tym, że roczna dawka nawozu naturalnego nie może przekraczać ilości zawierającej 170 kg azotu na 1 ha. By nie narazić się na sankcję, w przypadku obornika, lepiej nie przekraczać dawki 33-35 ton/ ha rocznie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.182.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!