PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy sięgnąć po azot w płynie?

Roztwór saletrzano-mocznikowy zawiera azot zarówno w formach szybko, jak i wolno dostępnych. Kiedy najlepiej z niego skorzystać? Czy nadaje się do wszystkich upraw?



Cechy użytkowe roztworu saletrzano-mocznikowego (rsm) sprawiają, że jest on szczególnie przydatny w warunkach klimatu kontynentalnego charakteryzującego się niewielką ilością opadów od wiosny do jesieni, wysoką temperaturą powietrza i niską jego wilgotnością. Patrząc na przebieg pogody w Polsce na przestrzeni ostatnich lat trudno nie zauważyć, że coraz częściej spotykamy się z takim układem warunków w Polsce. Rodzi to poważne konsekwencje w odżywianiu mineralnym roślin. Wysoka efektywność wykorzystania stałych nawozów mineralnych ograniczona jest do pierwszej dawki wiosennej azotu w oziminach i jesiennego stosowania nawozów wieloskładnikowych. Wynika to z wystarczającej ilości wody w glebie. Stopień wykorzystania pierwiastków pokarmowych (głównie azotu) z drugiej i ewentualnie trzeciej dawki jest zdecydowanie gorszy. Powodem jest deficyt wody w glebie. Zastosowanie płynnego nawozu azotowego umożliwia szybkie przeniknięcie składnika pokarmowego w głąb gleby, do strefy penetrowanej przez korzenie roślin uprawnych.

Rozszerzając pytanie zawarte w tytule, należałoby spytać: w których uprawach zastosowanie takiego nawozu jest szczególnie efektywne (opłacalne)? Wstępna odpowiedź brzmi: we wszystkich. Chcąc być bardziej dokładnym, trzeba prześledzić wyniki doświadczeń przeprowadzonych w tym kierunku przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa. Wynika z nich, że ekonomicznie jest to szczególnie uzasadnione w zbożach, rzepaku ozimym i kukurydzy.

Pszenica ozima nawożona azotem w tej formie plonowała w doświadczeniach o 12- 15 proc. wyżej w porównaniu do zasilanej formą sypką. Poprawiały się też cechy technologiczne, jak masa 1000 ziaren, wydajność mąki. Jednocześnie osiągała ona lepsze parametry wypiekowe poprzez wzrost zawartości białka, poprawę jego jakość, w tym zwiększoną zawartość glutenu, oraz podniesienie wskaźnika sedymentacji. Wartości innych parametrów jakości, ocenianych przez młynarzy (wodochłonność mąki, liczba opadania), również ulegały poprawie w granicach od 2 do 7 proc.

Rośliny rzepaku znoszą roztwór saletrzano-mocznikowy do fazy widocznych pierwszych pąków kwiatowych. Później należy korzystać wyłącznie z węży rozlewowych. Zastosowanie tego nawozu pogłównie (w fazie zielonego pąka) wspomaga zawiązywanie się łuszczyn, hamuje odpadanie pąków i kwiatów, zapewnia optymalne wykształcanie się nasion i wpływa na wzrost zawartości tłuszczu. Stosowanie nawozu azotowego pogłównie opłaca się jednak tylko na plantacjach o potencjalnie wysokim plonie nasion.

W kukurydzy całość nawożenia azotowego można zrealizować z wykorzystaniem tego nawozu. Azot najlepiej podać w 3 dawkach. Pierwszą należy zastosować przedsiewnie, np. przy pomocy oprysku pola z zastosowaniem rozpylaczy wielootworowych. Kolejne należy wprowadzić w trakcie wegetacji, w fazie 2-5 liści oraz 6-10 liści, za pomocą węży rozlewowych. Ze względu na szerokie międzyrzędzia zalecane jest zastosowanie podwójnych rur rozlewających roztwór w bezpośredniej bliskości rzędów kukurydzy.

Jak wspomniano, zakres stosowania tego nawozu jest znacznie szerszy. Profesor Janusz Igras opracował zalecenia dotyczące stosowania produkowanego przez Zakłady Azotowe "Puławy" roztworu saletrzano-mocznikowego (tabela).

Stosując ten nawóz w gatunkach o długim okresie wegetacji, warto rozważyć dodanie do roztworu środków spowalniających przemiany chemiczne zawartego w nim azotu w długo działającej formie amidowej. Aby azot w niej mógł być przydatny w żywieniu roślin, musi ulec procesom amonifikacji, a następnie nitryfikacji. Intensywny ich przebieg jest niekorzystny, gdyż po pierwsze skraca okres, w którym N jest dostępny dla roślin, a po drugie prowadzi do nagromadzenia azotanów, które ze względu na dużą ruchliwość łatwo ulegają wymywaniu z warstwy ornej.

Związki chemiczne służące do spowalniania przemian azotu amidowego są dostępne jako produkty handlowe np. Vizura, N-Lock.

Za takim rozwiązaniem przemawia możliwość jednokrotnego wprowadzania azotu w uprawę. Przekłada się to na uproszczenie technologii produkcji i konkretny efekt ekonomiczny. Próby w tym kierunku były już czynione. Opublikowane wyniki są bardzo obiecujące. Wskazują na podobny poziom plonowania plantacji nawożonych jednokrotnie jak i dawkami dzielonymi. Nie odnotowano także pogorszenia jakości ziarna.

Artykuł ukazał się w wydaniu marcowym miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • X 2017-04-01 22:12:40
    Dokładnie😁
  • cinek 2017-04-01 11:45:19
    ale redaktorzy farmer a naganiają na ten rsm, chyba puławy nie sprzedały towaru na początku sezonu....
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.244.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!