PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Możemy mieć wpływ na zimotrwałość

Autor: Małgorzata Tyszka

Dodano: 09-11-2017 11:04

Tagi:

Gdy pojawi się okno pogodowe nawet w listopadzie, można jeszcze przeprowadzić zabiegi dokarmiania dolistnego. Należy jednak je wykonać najpóźniej na dwa tygodnie przed zakończeniem wegetacji.



Kto nie ryzykuje, ten nie ma. W myśl tej zasady przeprowadzanie jakichkolwiek zabiegów późną jesienią w oziminach może, ale nie musi przyczynić się do podniesienia ich kondycji. A ta w wielu przypadkach raczej będzie słaba. Dlaczego? Wszystkiemu winne są nadmierne opady deszczu. To przez nie w tym roku nagminnie opóźniano siewy zbóż, a w niektórych regionach także rzepaku. Przez nie rośliny były długotrwale narażone na stres. Dodatkowo przyczyniły się do wypłukiwania pierwiastków, takich jak siarka, a także do słabego wykorzystania przez rośliny mikro- i makroskładników. Dlatego w listopadzie, o ile pozwoli na to pogoda, można jeszcze podać roślinom składniki pokarmowe, które mogą przyczynić się do podniesienia kondycji i tym samym zimotrwałości upraw (o innych czynnikach, na które rolnik późną jesienią nie ma już wpływu, piszemy w ramce "Zdaniem eksperta"). Istnieje jednak ryzyko, że razem z dodatnią temperaturą, zwłaszcza jeśli w skład odżywki będzie wchodził azot, roślina ozima może zostać rozhartowana i niepotrzebnie pobudzona. Farmer musi rozważyć wszystkie argumenty za i przeciw.

SEZON SEZONOWI NIERÓWNY

Pogoda w ostatnich latach zaskakuje rolników. Problem z utrzymaniem plantacji po zimie ostatnio był poruszany w kontekście sezonu 2015/2016. Przypominamy, że jesień wówczas była sucha i przez to opóźniono siewy zbóż. Dodatkowo była też długa i z wysokimi temperaturami. Rośliny nie zdążyły się przygotować do warunków zimowych, zahartować. A tu nagle na przełomie roku przyszedł siarczysty mróz -20oC, często bez okrywy śnieżnej i dodatkowo z wiatrami. Jak podał Główny Urząd Statystyczny, straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych sięgały wówczas dla: jęczmienia ozimego - 22 proc., pszenicy ozimej 12 proc., pszenżyta ozimego 8 proc., mieszanek zbożowych ozimych 5 proc. i żyta 1 proc. Dość duże straty odnotowano w uprawach rzepaku - wyniosły one ponad 16 proc. areału zasianego jesienią 2015 r. Generalnie przez ostatnie 40 lat mieliśmy do czynienia z czterema sezonami, kiedy przezimowanie było złe. Czy tak będzie i w tym roku? Oby nie, ale warto zabezpieczyć rośliny przed zimą.

Zbyt niska temperatura może bowiem nieodwracalnie uszkodzić rośliny. W przypadku zbóż ozimych o braku perspektywy dalszego rozwoju roślin mówimy wtedy, gdy zniszczeniu ulegnie węzeł krzewienia. W rzepaku najważniejsza jest szyjka korzeniowa, ale znaczenie ma też system korzeniowy. Bez tego nie ma co liczyć na przezimowanie.

ZAHARTOWANA ROŚLINA

Roślina powinna jesienią przejść okres hartowania, kiedy wegetacja jest spowolniona i zachodzą w niej korzystne biochemiczne zmiany, które z biegiem czasu pozwalają nabyć mrozoodporność. W takich warunkach sok komórkowy się zagęszcza i powoli zostaje wyprowadzana woda do przestrzeni międzykomórkowej.

Zwiększenie zimotrwałości - po pierwsze, wykształcenie izolacji termicznej, a konkretnie np. w rzepaku rozwój rozety liściowej z odpowiednią liczbą liści (najlepiej 8-12, tak aby chroniła ona wrażliwy stożek wzrostu). Po drugie, należy spowodować nagromadzenie w roślinie substancji, które obniżają temperaturę krystalizacji. Po trzecie, bardzo ważne jest zagęszczenie soku komórkowego przez pozbycie się wody z komórek i ochronę przed odwodnieniem poprzez zwiększenie ilości związków osmotycznie czynnych. Kolejnym etapem jest ochrona komórki przed kryształami lodu, które powstają w przestrzeniach międzykomórkowych, poprzez zwiększenie twardości, a także sztywności ścian komórkowych. Jak to zrobić?

MIKROELEMENTY PO KROPELCE

Na zimotrwałość duży wpływ mają nie tylko podstawowe makroelementy, lecz także mikroelementy. Do najważniejszych z nich należą: mangan, molibden i miedź (pisaliśmy o nich szczegółowo w numerze 10 "Farmera"). Coraz bardziej docenia się też działanie krzemu, który wysyca ściany komórkowe roślin, a konkretnie zwiększa ich sztywność, a tym samym odporność na uszkodzenia.

Przypominam jednak, że aplikacja nawozów nalistnych zależy od warunków pogodowych. Generalnie zabiegi odżywiające, wzmacniające rośliny powinny być wykonane maksymalnie na dwa tygodnie przed spodziewanym zakończeniem wegetacji roślin. Dodatkowym czynnikiem jest temperatura, gdzie absolutną granicą aplikacji nawozów nalistnych jest 5oC, a według innych źródeł - 10oC. Ważne, by na kilka dni przed zabiegiem i na kilka dni po jego wykonaniu nie było przymrozków. Najlepszy rezultat jesiennego dokarmiania zbóż mikroelementami uzyskuje się, gdy temperatura powietrza wynosi więcej niż 12oC. Dlatego trudno wyrokować (artykuł napisany został w połowie października), czy w listopadzie w ogóle będzie możliwe wykonanie takiego zabiegu. Niemniej zdarzają się sezony, kiedy da się to zrealizować, dlatego zdecydowaliśmy się na zamieszczenie tabeli z wybranymi produktami polecanymi przez firmy właśnie do podniesienia zimotrwałości ozimin.

Artykuł ukazał się w listopadowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!