Jak przystało na marzec, miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon agrotechniczny, najwięcej miejsca poświęciliśmy uprawie roślinnej. Chcielibyśmy szczególnie polecić temat numeru, w którym na kilkunastu stronach, zgłębiamy plusy i minusy płynnego nawożenia roztworem saletrzano-mocznikowym. To technologia nawożenia, która w ostatnich latach zyskuje na popularności, m.in. ze względów ekonomicznych, ale też ze względu na skuteczność nawożenia w okresach bez opadów.

Oczywiście to tylko mała część tematów, które znajdziecie w dziale agrotechnika. Na ponad 150 stronach poświęconych uprawie roślin znajdziecie kilkadziesiąt artykułów o najważniejszych  zabiegach i problemach występujących na polach wczesną wiosna. Dużo miejsca poświęcamy wczesnowiosennemu nawożeniu zbóż i rzepaku, odchwaszczaniu i ochronie ozimin, a także konieczności i sposobom dokrzewiania zbóż ozimych. Nie zabraknie też ciekawych artykułów na temat zbóż jarych, kukurydzy i roślin strączkowych. Polecamy również kompleksowy przegląd zalecanych odmian ziemniaka.

W dziale technika rolnicza chcielibyśmy Was zainteresować przeglądem opryskiwaczy zawieszanych współpracujących ze zbiornikami czołowymi. To rozwiązanie mające kilka istotnych zalet, m.in. większa zwrotność, niższa cena, a przy tym wciąż bardzo wysoka wydajność opryskiwacza. Warto też przeczytać artykuł, przypominający o przeglądach opryskiwaczy – wyjaśniamy zarówno jak przygotować do tego maszynę, ale też przypominamy o wymaganiach prawnych i konsekwencjach braku aktualnych badań technicznych. W dalszej części działu technika podpowiadamy na jakie elementy wyposażenia rozsiewaczy warto zwrócić uwagę, aby móc oszczędnie i efektywnie wysiewać nawozy mineralne. Przyglądamy się również rozwiązaniom stosowanych w dostępnych na rynku wtórnym 3-metrowych agregatach uprawowo-siewnych, a także przedstawiamy opinie użytkowników nowego Ursusa C-380, który w ostatnich miesiącach jest jednym z najchętniej kupowanych ciągników w Polsce.

W dziale Ferma jak co miesiąc przygotowaliśmy dla was analizy cen i trendów rynkowych. Producenci bydła będą mogli zapoznać się z aktualnymi trendami w odchowie cieląt, zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych. Poradzimy jak przygotować pastwisko do wypasu. Kontynuujemy również temat usuwania odchodów w oborach. Tym razem zagadnienie dotyczy obiektów wolnostanowiskowych.

Z kolei w części Fermy poświęconej trzodzie chlewnej polecamy artykuł dr Mariana Kamyczka pod tytułem „Błędy w żywieniu tuczników”, który szczegółowo analizuje najważniejsze niedociągnięcia hodowców mające znaczący wpływ na osłabienie efektywności tuczu. Na kolejnych stronach podpowiadamy również jak przygotować lochę do porodu, a także zastanawiamy się nad plusami i minusami zastosowania płynnego żywienia. System ten pozwala w znaczący sposób ograniczyć koszt tuczu, jednak inwestycja w instalację do żywienia na mokro nie zawsze jest zasadna. Kiedy? O tym piszemy w najnowszym wydaniu naszego pisma.