Wzmacnia także strukturę błony i ścian komórkowych, dzięki czemu stanowią one lepszą fizyczną barierę dla wnikania patogenów.

Zawiera on 43 proc. P2O5 w formie fosforynu (PO3), 10 proc. N - azotu amonowego i 5 proc. K2O - potasu.

Jak informuje producent, Phos 60 przydatny jest w podnoszeniu tolerancji roślin na patogeny oraz w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby z gromady Oomycetes (wywołujących m.in. zarazę ziemniaczaną oraz mączniaka rzekomego), Venturia inaequalis (sprawca parcha jabłoni) oraz przez bakterię Erwinia amylovora (odpowiedzialnej za występowanie zarazy ogniowej).

Aplikuj się go w produkcji owoców ziarnkowych i pestkowych, uprawie truskawek, kapusty pekińskiej, sałaty, pomidorów, kalafiorów i ogórków, roślin ozdobnych i winorośli.

Ale też w uprawie chmielu (wiosną przed podwiązaniem w dawce 1,5 l/ha (max. 0,25 proc.), w razie konieczności stosować w okresie wegetacji w dawce 1,2-1,5 l/ha) i w ziemniakach (dawka 1,5-2 l/ha - 3-4 razy od momentu wystąpienia zagrożenia infekcją, w odstępach co 10-14 dni).

Podobał się artykuł? Podziel się!