Dostarczając roślinom składniki mineralne, powinniśmy dostosować dawki do opracowanych zaleceń nawozowych w zależności od gatunku uprawianej rośliny. Niedobór pierwiastków w glebie jest spowodowany tym, że pozostały one uwstecznione (forma nieprzyswajalna dla roślin) lub zostały wymyte do wód gruntowych.

Nawożenie wiosenne możemy rozpocząć od zastosowania nawozów organicznych (o ile nie dostarczyliśmy ich jesienią). Pamiętajmy jednak, że muszą one spełnić podstawowy wymóg, czyli muszą być dobrze zmineralizowane (kompost) lub przefermentowane (obornik). Nawozy te zawierają komplet mikro- i makroskładników niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin.

Przed siewem powinniśmy dostarczyć roślinom cztery główne składniki pokarmowe: azot, fosfor, potas, magnez. Fosfor i magnez dodajemy w jednej pełnej dawce, natomiast azot i potas lepiej jest zastosować dwa razy, przedsiewnie i pogłównie. Nie wolno stosować nawozów azotowych jednorazowo więcej niż 0,5 kg N/100 m2.

Stosowanie jednoskładnikowych nawozów takich jak saletra amonowa, siarczany, superfost, jest uzasadnione tylko w uprawach przy dużych areałach. Koszt takich nawozów jest zawsze tani w porównaniu z wieloskładnikowymi. Główną ich zaletą jest precyzyjne zapewnienie roślinie brakujących pierwiastków, co ma wpływ na efektywność nawożenia. Wadą tych nawozów jest możliwość przenawożenia, dlatego dawki i rodzaj nawozu powinny być dokładnie dobierane na podstawie analizy chemicznej gleby.

Nawozy wieloskładnikowe stosowane są głównie w ogrodach przydomowych, szkółkach i działkach. Posiadają zrównoważony bilans składników mineralnych, dzięki temu podczas jednego lub dwóch zabiegów, roślinom jest dostarczana odpowiednia ich ilość. Wśród nich są nawozy o długotrwałym działaniu tzw. specjalistyczne przeznaczone do konkretnych grup roślin, np. do iglaków, roślin wrzosowatych, róż. Nawozy wieloskładnikowe dostarczamy 2 razy w sezonie, a specjalistyczne o długotrwałym działaniu tylko raz w sezonie.

Nawozy mineralne należy stosować w dni suche (nawet bez rosy) i bezwietrzne. Drobne części nawozów, które rozpuściły się na mokrym liściu rośliny, mogą doprowadzić do jej poparzenia. Większość nawozów wymaga wymieszania z glebą, natomiast stosowane pod krzewy i drzewka, także ściółkowania. Uzupełnieniem potrzeb nawozowych jest dokarmianie roślin poprzez nawożenie dolistne.

Rośliny, które posiadają duże zapotrzebowanie nawozowe to: dyniowate, kapustne, rabarbar, marchew, seler, por oraz chryzantema, goździk, dalia, mieczyk i inne cebulowe rośliny ozdobne. Większe zapotrzebowanie na nawozy będą posiadać rośliny ozdobne posadzone w donicach, np. petunia, pelargonia, datura, oleander. Byliny, drzewa i krzewy ozdobne oraz owocowe nawozimy od wiosny do połowy lata. Ich organy i pędy powinny przed zimą przygotować się do okresu spoczynku i zdrewnieć.

Podobał się artykuł? Podziel się!