PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poferment – nieznane właściwości nawozowe

Poferment – nieznane właściwości nawozowe

Autor: farmer.pl, Małgorzata Tyszka

Dodano: 23-01-2013 10:20

Tagi:

W Polsce jest obecnie około 30 biogazowni rolniczych, ta wielkość ma się w najbliższym czasie zdecydowanie zwiększyć, przez to zwiększy się też dostępność rolników do masy pofermentacyjnej. Czy jest ona przydatna w rolnictwie? Okazuje się, że bardzo.



- Z danych literaturowych wynika, że stosowanie masy pofermentacyjnej w miejsce świeżych nawozów naturalnych, ma wiele pozytywnych aspektów. Na pierwszym miejscu wymienia się redukcję odorów oraz likwidację nasion chwastów i patogenów, w wyniku częściowej higienizacji zachodzącej w trakcie procesu fermentacji metanowej w temperaturze ok.35-40°C - mówi portalowi farmer.pl dr Magdalena Szymańska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, która prowadzi badania na temat właściwości pofermentu.

W Polsce mamy niewielkie doświadczenia jeżeli chodzi o stosowanie masy pofermentacyjnej w celach nawozowych. Jak zauważyła dr Szymańska, rolnicy boją się ją aplikować na swoich polach. Aczkolwiek w miejscach, gdzie biogazownie funkcjonują, czyli np. w województwie zachodniopomorskim oraz w miejscach, gdzie rolnicy mają kontakt z biogazowniami niemieckimi - przekonali się oni, że jest to dobry nawóz.

- Gorzej jest w innych regionach kraju, gdzie społeczność mocno protestuje przed budową biogazowni. Wynika to m.in. z obawy ludności związanej właśnie z masą pofermentacyjną. Oczywiście protesty organizowane są także z innych powodów, choćby ze wzmożonego ruchu kołowego. Niechęć do stosowania masy pofermentacyjnej w celach nawozowych jest następstwem głównie braku rzetelnych danych dotyczących jej wartości nawozowej oraz efektu plonotwórczego. Zauważyliśmy ten problem i od kilku lat prowadzę na SGGW badania, których celem jest określenie wartości nazwowej masy pofermentacyjnej uzyskiwanej w wyniku fermentacji metanowej rożnych materiałów organicznych m.in. kiszonki z kukurydzy, gnojowicy świńskiej, wywaru gorzelnianego dodaje dr Magdalena Szymańska.

Poferment nie jest jednak zakwalifikowany jako nawóz organiczny - Obecnie masa pofermentacyjna według naszego polskiego prawa jest traktowana jako odpad. Konkretnie masa pofermentacyjna ujęta jest w katalogu odpadów pod nazwą „przefermentowany odpad z beztlenowego rozkładu odpadów zwierzęcych i roślinnych" o kodzie 19 06 06 oraz „ciecze z beztlenowego rozkładu odpadów zwierzęcych i roślinnych" o kodzie 19 06 05. W związku z tym postępowanie z masą pofermentacyjną powinno uwzględniać regulacje zawarte w Ustawie o odpadach. W myśl Rozporządzenia Ministra Środowiska możliwy jest odzysk masy pofermentacyjnej metodą R10, tj. rozprowadzanie na powierzchni ziemi w celu nawożenia lub ulepszania gleby. Masa pofermentacyjna musi jednak spełnić szereg warunków i wymagań jakościowych zawartych w rozporządzeniu - podkreśla dr Szymańska.

- Oczywiście właściciele biogazowni mogą przeprowadzić procedurę uznania masy pofermentacyjnej za nawóz organiczny, organiczno-mineralny lub środek wspomagający uprawę roślin. W tym wypadku masa pofermentacyjna musi spełniać wymagania jakościowe zawarte w Ustawie o nawozach i nawożeniu i rozporządzeniu w sprawie wykonania niektórych przepisów tej ustawy oraz musi uzyskać pozytywną opinię uprawnionych do badań jednostek - dodaje.

Pod względem nawozowym najbardziej rolnika interesuje ilość azotu, bo to jest pierwiastek najbardziej plonotwórczy. Z danych literaturowych wynika, że poferment zawiera od 0,4 do 0,9 proc. azotu w świeżej masie, z czego 75-85 proc. występuje w postaci azotu amonowego, która jest formą dostępną dla roślin i co jest bardzo istotne z punktu widzenia ochrony środowiska, ulega sorpcji wymiennej w glebie, przez co nie jest wymywana do wód, tak jak ma to miejsce w przypadku azotu azotanowego.

- Z punktu widzenia nawozowego istotna jest także zawartość innych składników pokarmowych w pofermencie. Badania wskazują, że zawartość fosforu w świeżej masie waha się od 0,07 do 0,4 proc., a potasu od 0,06 do 0,4 proc. Masa pofermentacyjna zawiera również niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin mikroelementy. Badania amerykańskie wskazują, że biodostępność metali ciężkich, jest mniejsza na obiektach nawożonych pofermentem, w stosunku do obiektów nawożonych świeżą gnojowicą. Ogólnie można powiedzieć, że skład chemiczny masy pofermentacyjnej jest ściśle uzależniony od materiału wsadowego używanego w biogazowni. Jeśli do procesu produkcji biogazu wykorzystywane są substraty, które od lat są stosowane w celach nawozowych i widoczne są ich efekty plonotwórcze, to wykorzystanie masy pofermentacyjnej z takiej biogazowni nie powinno budzić obaw - podkreśla dr Szymańska.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • dr krzysztof 2013-01-24 11:15:30
    Słuszne są obawy (PM) o mikroorganizmy glebowe gdyż masa pofermentacyjna jest mocno zasadowa (pH 9-11) ale zważając na to, że w polsce mamy duże zakwaszenie gleb to dobra cecha. Jak każdy nawóz trzeba ustalić dawki i nie przenawozić. Do "imen'a": generalnie ich stosowanie jest dozwolone po spełnieniu szeregu norm. Żeby nie było niebezpieczeństwa stosowania na polach pofermentu np ze ścieków komunalnych itp! Na szczęście większość biogazowni w polsce jest oparta na kiszonce z kukurydzy!
  • imen 2013-01-23 19:38:58
    Niby dobry ale niby nie dozwolony ale sąsiad niemiec stosował na rzepak niby za dużo nie można bo szkodliwy dla bakterii w glebie
  • PM 2013-01-23 17:43:42
    W Niemczech w latach 90 o ten nawóz rolnicy się bardzo starali. Darmowy azot i węgiel. Naturalnie diabeł tkwi w szczegółach, o to Pani Dr się pewnie zatroszczy.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.82.216
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!