PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Składniki pokarmowe a odporność roślin

Racjonalna kontrola presji patogenów wymaga gruntownego odejścia od przestarzałych metod diagnostycznych i wypracowania specyficznego dla każdego pola i uprawianych na nim roślin systemu żywienia roślin, zarówno potasem, wapnem, siarką, jak i profilaktyki mikroelementowej.



Podstawowym założeniem aktualnej polityki rolnej jest prowadzenie produkcji w taki sposób, aby zostały spełnione dwa główne cele rolnictwa zrównoważonego: wzrost plonów - bezpieczeństwo żywnościowe oraz minimalizacja zagrożeń dla środowiska. Realizacja ww. celów zakłada między innymi redukcję zużycia pestycydów w ramach programu integrowanej ochrony roślin. Działania w tym zakresie winny opierać się nie tylko na eliminacji wielu dotychczas stosowanych pestycydów czy też redukcji ich dawki. Skuteczna realizacja tego programu wymaga od rolników, a w jeszcze większym stopniu od doradców we współdziałaniu z naukowcami, zmiany w podejściu do prowadzenia łanu/plantacji, głównie nawożenia. Ten ostatni termin, w istocie rzeczy określający charakter zabiegu, dotyczy konieczności opracowania efektywnego systemu żywienia uprawianych roślin, uwzględniając ich potencjał plonotwórczy, a zwłaszcza krytyczne fazy formowania plonu. Nie mniej ważne są zagrożenia wynikające z uproszczenia struktury następstwa roślin, zwiększające presję tych samych grup patogenów.

Patogen atakuje roślinę celem pozyskania składników odżywczych (cukry, białko, składniki mineralne), niezbędnych dla swojego wzrostu i reprodukcji. Rola składników mineralnych w tworzeniu mechanizmów odporności na atak patogenu ujawnia się w każdej z trzech faz patogenezy:

a. inokulacji - spora zasiedla tkanki rośliny (najczęściej tkanki okrywowe liści, korzeni);

b. inkubacji - pokonywanie przez kiełkującą sporę barier ochronnych rośliny;

c. infekcji - proces wzrostu strzępek grzyba do wnętrza komórki.

Stopień zasiedlania uprawianej rośliny przez spory patogenu zależy od jej wrażliwości gatunkowej czy nawet odmianowej. Każda roślina wydziela do środowiska zewnętrznego substancje swoiste, głównie cukry i niskocząsteczkowe związki azotu, rozpoznawalne przez spory określonego gatunku czy nawet szczepy patogenu. W drugim etapie patogenezy kiełkująca spora, aby dotrzeć do składników odżywczych (cukry, białka, składniki mineralne), musi pokonać szereg barier ochronnych rośliny, które tworzą: kutikula, blaszka środkowa komórki, a także błona komórkowa. Sprawność tej linii obrony zależy od:

grubości kutikuli komórek okrywowych tkanek rośliny,

zawartości ligniny, wapnia i boru w blaszce środkowej,

zawartości potasu i chloru w wakuoli komórki.

Do infekcji dochodzi dopiero wówczas, gdy strzępki patogenu pokonają barierę, jaką jest błona komórkowa pojedynczej komórki.

W tym miejscu ujawnia się rola składników mineralnych. Zaobserwowano, że im większe ciśnienie osmotyczne w komórce (potas i chlor), tym słabsza penetracja komórki przez strzępki grzyba. Naruszenie błony komórkowej przez grzyba powoduje wyciek jonów potasu (K+) z cytoplazmy, lecz w połączeniu z jednoczesnym dopływem do zainfekowanej komórki jonów wapnia (Ca2+). Tylko rośliny dobrze odżywione potasem są w stanie wygenerować dostatecznie silny sygnał ostrzegawczy dla organizmu, który następnie uruchamia całą kaskadę mechanizmów obronnych. Do infekcji dochodzi wówczas, gdy patogen pokona szereg barier biofizycznych i biochemicznych rośliny. Rolnik może poprzez odpowiedni system żywienia roślin nie tylko wzmocnić obie grupy barier, lecz jednocześnie przygotować roślinę do szybkiej reakcji na infekcję. Ten drugi zakres działania składników mineralnych wynika z ich niezbędności do syntezy związków obronnych przez roślinę. Klasycznym przykładem są fitoaleksyny, będące związkami powstrzymującymi atak tzw. patogenów słabych. Składnikiem mineralnym, warunkującym ich syntezę, jest cynk. Wokół miejsc infekcji wiele gatunków roślin akumuluje kalozę, suberyny, ligniny, których depozycje służą do oddzielenia tkanek zdrowych od już zaatakowanych przez patogen. W syntezie kalozy niezbędna jest miedź, ligniny (potas, ż elazo, miedź, siarka).

AZOT I POTAS

Rola azotu w produkcji roślinnej jest jednoznaczna, gdyż jest to nadrzędny czynnik plonotwórczy. Ten fakt, powszechnie znany, nie jest w pełni uwzględniany w systemach nawożenia, gdyż producenci rolni zapominają o konieczności kontroli działania azotu. Wzrost dawek azotu prowadzi, co jest bezspornie udowodnione, do jednoczesnego...(...).

W artykule opublikowanym w kwietniowym numerze miesięcznika "Farmer" znajdziesz również informacje o roli siarki, wapnia, mikroskładników oraz krzemu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.83.79
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!