PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Słoma tylko na nawóz

Słoma tylko na nawóz Słoma tylko na nawóz; Fot. A. Kobus

Autor: Anna Kobus

Dodano: 05-08-2018 08:02

Tagi:

Słoma zbóż powinna trafić do gleby. Wywożenie jej z pola jest uzasadnione tylko w przypadku, gdy wraca w postaci obornika.



Słoma zbóż to doskonały nawóz. Jej sprzedaż to pozorny zysk. Aby przekonać o tym naszych Czytelników, wykonajmy bardzo uproszczoną kalkulację.

ZYSK CZY STRATA?

Słoma zbóż z podstawowych makroelementów zawiera najwięcej potasu. Z każdą przeoraną toną tego surowca wprowadzamy ok. 15-16 kg K2O. Zdecydowanie mniej jest w słomie azotu (ok. 4-7 kg) oraz fosforu (ok. 3 kg P2O5). W zależności od roku, poziomu agrotechniki i gatunku zboża przeciętnie z 1 ha możemy otrzymać 3-6 t słomy. Przyjmijmy wartości średnie. Przeorując słomę w ilości 4 t/ha, wprowadzamy do gleby ponad 20 kg N, ok. 15 kg P2O5 oraz prawie 60 kg K2O.

Aby wprowadzić do gleby takie wartości w postaci nawozów mineralnych, potrzeba: ok. 80 kg saletry amonowej (32 proc. N), ok. 80 kg superfosfatu prostego granulowanego (19 proc. P2O5) oraz ponad 100 kg soli potasowej (60 proc. K2O).

Oszacujmy wartość nawozów. 80 kg saletry to koszt ok. 100 zł, 80 kg superfosfatu - ok. 80 zł, a za 100 kg soli potasowej zapłacimy ok. 140 zł. Łącznie jest to ok. 320 zł/ha za same podstawowe makroelementy NPK, które musielibyśmy wprowadzić w postaci nawozów pojedynczych. Należy tu jednak zaznaczyć, że przeorując słomę, wprowadzamy także magnez (Mg), wapń (Ca), siarkę (S) czy mikroelementy. Tych składników nie ujęliśmy w kalkulacji. Na koniec sprawa najważniejsza: słoma to przede wszystkim źródło węgla organicznego. W słomie pszennej jest go ok. 32-38 proc. Dlaczego akurat węgiel jest taki ważny? Ponieważ próchnica glebowa jest w przeważającej części zbudowana z węgla w związkach organicznych. A o tym, jak jest ona bezcenna w kontekście żyzności gleby, chyba nikogo nie t rzeba już przekonywać.

IM KRÓTSZA, TYM LEPSZA

Zanim jednak przeorzemy słomę, w czasie żniw musi być ona odpowiednio rozdrobniona. Idealnie pocięte kawałki powinny mierzyć maksymalnie 4 cm. Z praktyki wiemy, że takie wartości trudno uzyskać. Najważniejsze jednak, aby nie miały więcej niż 7 cm. Z reguły im bardziej technologicznie zaawansowany kombajn, tym łatwiej o dobre rozdrobnienie słomy. W starszych modelach niejednokrotnie są to odcinki o długości 10-12 cm. Najważniejsze, by udział tych największych był jak najmniejszy. Kolejna sprawa to równomierność rozrzucenia po polu. Jeśli nie dotrzymamy tego warunku, możemy zaobserwować gorsze wschody roślin w miejscach ich nagromadzenia.

POLEPSZYĆ STOSUNKI

Jak wspomniano, słoma zawiera znaczną ilość węgla. Pierwiastek ten po rozkładzie (mineralizacji) słomy w glebie jest masowo wykorzystywany przez mikroorganizmy do wzrostu liczebności populacji. Namnażające się intensywnie mikroorganizmy do tworzenia białek potrzebują także znacznych ilości azotu, którego w słomie jest niewiele. Proporcja węgla w stosunku do azotu wynosi 100:1. W takim przypadku dochodzi do biologicznego uwstecznienia azotu, czyli jest on okresowo niedostępny dla rośliny uprawnej. Zjawisko to ustępuje, gdy relacja C:N wynosi 10:1.

Dlatego przed wymieszaniem słomy z glebą należy wykonać dodatkowy zabieg umożliwiający szybkie zawężenie stosunku C:N.

Sposobów jest kilka. Najczęściej rolnicy rozsiewają nawóz azotowy. Na każdą tonę przewidywanej do przyorania słomy powinno się zastosować 5-10 kg azotu. Coraz częściej słyszy się także o traktowaniu słomy nawozami wapniowymi bądź preparatami specjalistycznymi (gama tych produktów stale się poszerza). Każda z tych metod ma swoje wady i zalety. Wszystkie te działania mają wspólny cel: wspomóc szybszy rozkład resztek pożniwnych, uruchomić z nich cenne pierwiastki i zaktywizować życie biologiczne gleby. W ramkach podajemy porady eksperckie na temat każdej z tych metod.

Artykuł ukazał się w lipcowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (55)

  • Profesor 2018-08-07 12:04:19
    Przerywając tę "elegancką" dyskusję, sugeruję stałej Autorce tekstów w "Farmerze" zajrzenie do Słownika Języka Polskiego. Słomę się PRZYORUJE (bo się ją przykrywa), a PRZEORAĆ można pole (w te i nazad). Ewentualnie umysły czytelników :)).
  • Miron 2018-08-06 08:56:45
    Krowiarz czują się wielce poruszeni. To wy zepsuliście rynek cen na grunty rolne. Krowiarz przebijał na licytacjach agencyjnych po 100 tys. bo jego stać. Za dzierżawę po 3 tysie bo jego stać. Jak tak was stać to płaćcie po 65 zeta za rolkę. Tydzień temu sprzedałem ostatnią partię słomy z pszenicy. 730 rolek znalazło nowych właścicieli. A jeden miał problem i przyjechał się targować. W ciągu minuty grzał lacza. Cwaniaczek niegodziwy.
    • Bosak 2018-08-06 12:51:52
      Miron i bardzo dobrze. Krowiarze sami są sobie winni a potem się burzą że ktoś bierze tyle jak sami dają osły jedne.
      • abc 2018-08-06 20:38:15
        doucz sie : przymiotnik (jakim mnie obdarzyłeś ) pisze sie z małej litery, po wtóre - nie nazwałem cie menelem , napisałem ,że ludzie nazywający innych epitetami np "krowiarz" można porównac do meneli, a to jest róznica . Takim słownictwem sam sie deklasujesz , taki język nie pasuje do kulturalnego człowieka , jest obraźliwy i pogardliwy
    • abc 2018-08-06 16:44:58
      ot kultura godna menela
      • Bosak 2018-08-06 17:10:18
        abc Kulturalny się znalazł co nazywa kogoś menelem. Widać co masz w domu.
  • Rolas 2018-08-05 22:01:41
    Bamber rozwalileś system tym tekstem. Podlasiak i Miki2 zapraszam do mnie na żniwa ze swoimi balotnicami. Tylko weźcie paletę siatki bądź sznurka bo nie nadarzycie zmieniac. Co Wy macie za zboże że rekord to 15 bel? Masakra jakaś ale lipa.
    • Miki2 2018-08-05 22:11:43
      No już lecę normalnie pale światła rano będę ja nawet czasem mam 12 i co wy na to
      • Bauer 2018-08-05 22:24:56
        Ale zawsze możesz sobie na YouTube pooglądać jak rolują tęgą słomę. A tak serio to różne lata są i słomy nie ma jak teraz.
      • Bosak 2018-08-05 22:54:35
        Miki2 jak piszą że masz dać 1 litr antywylegacza to nie dawaj 2 nie wszystko co wciska Ci sprzedawca jest dobre. Potem musisz szukać słomy na polu.
  • ... 2018-08-05 21:05:08
    Każdy ma inną kalkulację. Raz na 4lata można zebrać słomę z pola { ważne tylko przed rzepakiem} i wykorzystać ją do suszenia qq. Zamieniona na energię da kilka razy tyle, a to już inaczej brzmi.
  • Podlasiak 2018-08-05 20:56:01
    Beluje prasówką,i skoro pszenica z plonem 9 t/ha daje do 15 bel to ile sypie ta z30 belami slomy z ha.Bosak moze rekord swiata w pkonie masz.ha,ha.
    • Bosak 2018-08-05 21:40:21
      Podlasiak współczuję Ci. Jak możesz przeliczać ilość słomy na tony zboża? Masz rację odmiana może dać 9 ton z ha i 15 bel. Ale to nie znaczy że inna nie da też 9 ton i 40 bel. Ten współczynnik co wymieniłeś jest nie trafny. Ja tylko Twierdzę nie tylko u siebie ale u innych że były lata że tony były podobne zboża ale słomy było po 40 bel i więcej. A wiesz dlaczego? Ostatnie lata przed żniwami pana potem słońce i wszystko się kruszy i sieczka za kombajnem. Były lata że były mega rzędy za kombajnem jak się tak nie trzaskała. Dlaczego nie potrafisz tego zrozumieć?
      • Bamber 2018-08-05 21:48:41
        Nie rozumie dlatego że Podlasiak jak sam pisał jeszcze nigdy w życiu nie widział więcej balotów na ha pola niż 15. No chyba że był to stóg:-):-):-):-):-):-):-):-)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.90.109.231
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!