PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Spacer z laską

Podstawą efektywnego i ekonomicznego nawożenia jest znajomość kwasowości gleby i jej zasobności w fosfor, potas i magnez. O ile w dużych gospodarstwach glebę bada się dość regularnie, to właściciele mniejszych ciągle jeszcze podchodzą do tej kwestii bardzo ostrożnie.



Przy planowaniu nawożenia należy uwzględnić ilość składników pokarmowych, które już są w glebie. Jest to ważne zwłaszcza w wypadku składników wolno przemieszczających się, tj. fosforu, potasu, magnezu i wapnia.

Decydujące znaczenie w pobieraniu składników pokarmowych ma stan kwasowości gleby, czyli pH. Przyswajalność wielu składników, takich jak: azot, fosfor, potas, wapń, magnez, bor, w kwaśnym środowisku gwałtownie maleje i stają się one trudno dostępne.

Innym problemem jest antagonizm składników pokarmowych. Pierwiastek występujący w nadmiarze utrudnia pobieranie innych. Jeżeli w glebie jest np. dużo fosforu i dodatkowo rośliny będą nawożone tym składnikiem, następuje ograniczenie pobierania potasu, żelaza i cynku – nawet jeśli znajdują się one w optymalnej ilości. Skutków niedoborów makro- i mikro- składników nie trzeba wyjaśniać.

Stacje z Akredytacją
Jedyną instytucją posiadającą akredytację do wykonywania analiz gleby jest Stacja Chemiczno-Rolnicza. Przeprowadzane przez nią badania można podzielić na kilka grup:
1) pakiet podstawowy: pH i zawartość makroelementów – fosfor, potas, magnez,
2) mikroelementy: cynk, mangan, miedź, żelazo,
3) dodatkowe oznaczenie ilości boru,
4) określenie innych wybranych składników, np. siarki, próchnicy, metali ciężkich.

Badanie jednej próbki gleby na zasobność w fosfor, potas i magnez oraz ustalenie jej odczynu wraz z obliczeniem potrzeb wapnowania kosztuje 10,9 zł. Przy wymaganym przepisami „Dobrej praktyki rolniczej” 4-letnim cyklu badania gleby i jednej próbce z powierzchni 2–4 ha koszt analizy hektara wynosi 0,68–1,36 zł/rok.

Przed pobraniem prób
Przed pobraniem prób należy sporządzić szkic położenia poszczególnych pól przeznaczonych do badań wraz z otoczeniem – drogi, grunty sąsiadów. Na szkicu należy zaznaczyć objęte badaniem pola, wpisując: powierzchnię i gatunek uprawianej (bądź planowanej) rośliny, na przykład: pszenica ozima, ziemniaki, i numer identyczny z tym, jaki zostanie zapisany na woreczku zawierającym ziemię z niego pobraną. Powierzchnia użytku przypadająca na próbkę ogólną, przy wyrównanej pod względem glebowym powierzchni i zbliżonym ukształtowaniu terenu, nie może przekraczać 4 ha.

Aby sporządzić próbkę ogólną, należy pobrać do 20 próbek pojedynczych (pierwotnych) równomiernie z powierzchni gleb ornych mineralnych. Pobieranie prób wykonuje się za pomocą laski Egnera, którą można wypożyczyć w stacjach. Dopuszczalne jest także pobieranie próbek za pomocą szpadla. W tym celu należy odkroić nim z głębokości do 20 cm pionowy płat gleby grubości 2 cm. Następnie odrzucić ziemię po jego skrajach, zabierając jako próbkę tylko środkowy wycinek z całej wykopanej głębokości.

Niedobre miejsca
Pobieranie próbek musi być rozłożone równomiernie po polu. Próbek nie należy pobierać: na obrzeżach pól, w miejscach po stogach, kopcach ziemniaczanych, pryzmach wapna lub obornika i z wyoranych bruzd, a na pastwiskach – z kretowisk. Na glebach organicznych i na wszystkich typach użytków zielonych liczbę pobieranych próbek trzeba zwiększyć do 40. Po zakończonym pobraniu całość należy wymieszać i przenieść około 0,5 kg gleby do woreczka oznaczonego numerem pola. Tak przygotowane próbki wraz ze szkicem pól gospodarstwa należy zapakować (np. do reklamówki) i dostarczyć do Stacji Chemiczno-Rolniczej.


Ważne adresy
Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze
Białystok 15-027 Białystok ul. Ogrodowa 10 tel. 085 743-58-41 fax 085 743-58-41
Bydgoszcz 85-090 Bydgoszcz ul. Powstańców Wlkp. 6 tel. 052 322-32-46 fax 052 322-02-20
Gdańsk 80-874 Gdańsk ul. Na Stoku 48 tel. 058 302-38-15 fax 058 302-38-15
Gliwice 44-100 Gliwice ul. Sowińskiego 26 tel. 032 231-26-31 fax 032 231-26-31
Gorzów Wlkp. 66-400 Gorzów Wlkp. ul. Św. Jerzego 26 tel. 095 720-30-20 fax 095 720-30-29
Kielce 25-112 Kielce ul. Wapiennikowa 21 tel. 041 361-01-51 fax 041 361-02-25
Koszalin 75-411 Koszalin ul. Partyzantów 7-9 tel. 094 343-40-38 fax 094 343-31-97
Kraków 30-133 Kraków ul. Kołowa 3 tel. 012 637-55-17 fax 012 637-04-61
Lublin 20-810 Lublin ul. Sławinkowska 5 tel. 081 742-63-01 fax 081 742-63-34
Łódź 92-003 Łódź ul. Zbocze 16A tel. 042 679-30-01 fax 042 679-25-33
Olsztyn 10-444 Olsztyn ul. Kołobrzeska 11 tel. 089 533-20-92 fax 089 533-20-92
Opole 45-233 Opole ul. Oleska 123 tel. 077 455-60-36 fax 077 455-62-21
Poznań 60-163 Poznań ul. Sieradzka 29 tel. 061 868-97-51 fax 061 868-58-60
Rzeszów 35-021 Rzeszów ul. Prof. L.Chmaja 3 tel. 017 854-27-76 fax 017 854-27-16
Szczecin 70-483 Szczecin ul. Wojska Polskiego 117 tel. 091 422-48-68 fax 091 422-48-68
Warszawa 05-075 Warszawa ul. Żółkiewskiego 17 tel. 022 773-53-21 fax 022 773-53-21
Wrocław 50-244 Wrocław ul. Św. Macieja 5 tel. 071 322-50-37 fax 071 321-05-87

Źródło: "Farmer" 19/2008

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • jasiek 2011-09-12 18:50:25
    a tytuł już sugerował mi inny spacer z "lachonem"
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!