PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Terminy dla pszenicy

Nawożenie azotowe w pierwszych dwóch terminach jest najbardziej plonotwórcze. Trzeci termin nie ma większego wpływu na plon, jeżeli rośliny były dostatecznie zaopatrzone w ten składnik. Poprawia jednak jakość ziarna.



Azot pobierany jest przez pszenicę ozimą podczas całej wegetacji, ale z różną intensywnością. Okres najintensywniejszego wzrostu i pobierania azotu przypada na fazy strzelania w źdźbło i kłoszenia. Następny okres, w którym pszenica również pobiera znaczne ilości azotu, przypada na fazę zawiązywania ziarna. Przyswajanie tego składnika mineralnego jest nieco mniej intensywne niż w poprzednich okresach, niemniej w tej fazie pszenica potrzebuje go przede wszystkim do rozwoju ziarna i gromadzenia w nim białek zapasowych.

Termin stosowania

Pszenica musi otrzymać azot dostatecznie wcześnie wiosną. O tej porze będzie już po zastosowaniu pierwszej podstawowej dawki azotu, którą podaje się na przedwiośniu, w czasie ruszenia wegetacji. Dostatek azotu w tym okresie pobudza rośliny do wzrostu, wzmagając asymilację, co wpływa korzystnie na krzewistość produkcyjną i różnicowanie elementów kłosa. Wpływa więc na dwa główne czynniki plonotwórcze: obsadę kłosów oraz liczbę kłosków i kwiatów w kłosie.

Przy dobrej kondycji łanu, wysiewie pszenicy w terminie optymalnym i przy odpowiednio dużym nawożeniu wiosennym, gdy rośliny rozwijają się prawidłowo, mają ciemnozielone zabarwienie, opóźnienie zastosowania drugiej dawki azotu do fazy początku kłoszenia nie powoduje istotnej obniżki plonu ziarna. Zmniejsza się jedynie nieco liczba kłosów na jednostce powierzchni, ale rekompensuje ją wzrost masy 1000 ziarn, plon ziarna z kłosa i liczba ziarn z kłosa.

Bardzo dużym błędem jest niestosowanie azotu w fazie krzewienia wiosną. Wpływa to na zmniejszenie liczby kłosów na jednostce powierzchni, liczby ziarn w kłosie, plonu ziarna z kłosa i masy 1000 ziarn. Tego błędu nie da się wyeliminować poprzez stosowanie dawki w fazie kłoszenia.

Druga dawka azotu stosowana w okresie strzelania w źdźbło zaopatruje rośliny w ten pierwiastek w okresie maksymalnego pobierania tego składnika. Dostateczne zaopatrzenie w azot wyklucza zmniejszenie się liczby pędów, wpływa na formowanie się elementów generatywnych, tj. słupków, pręcików, a także na powierzchnię asymilacyjną. Zaleca się stosowanie tej substancji jeszcze w trzecim terminie w okresie kłoszenia lub wykształcania ziarna.

Stosowanie azotu w pierwszych dwóch terminach jest najbardziej plonotwórcze, trzeci nie ma większego wpływu na plon ziarna, jeżeli rośliny były dostatecznie zaopatrzone w ten składnik. Wpływa to jednak na jakość.

Zawartość białka

Wpływ późnych dawek azotu na zawartość białka w ziarnie

Autor: M.Ptaszyński

Opis: Wpływ późnych dawek azotu na zawartość białka w ziarnie

Na rysunkach przedstawiono wpływ stosowania dawki azotu w ilości 100 kg N/ha, aplikowanej w dawkach podzielonych dwu-, trzy- i czterokrotnie w okresie wegetacji, na jakość ziarna pszenicy. Dwukrotny podział dawki polegał na zastosowaniu dawki azotu po 50 kg N/ha podczas ruszenia wegetacji na wiosnę i w fazie strzelania w źdźbło, trzykrotny – 40 kg – w okresie ruszenia wegetacji na wiosnę, 20 kg – w fazie strzelania w źdźbło, 40 kg w fazie kłoszenia, a przy czterokrotnym stosowano azot jeszcze w okresie dojrzałości mlecznej. Na wykresach widać, że stosowanie azotu w fazie kłoszenia i w fazie dojrzałości mlecznej istotnie wpływa na zwiększenie zawartości białka w ziarnie. Występują jednak różnice odmianowe. U odmiany Turnia stosowanie azotu w fazie kłoszenia i w fazie dojrzałości mlecznej wpłynęło na wzrost zawartości białka jedynie o 0,3 proc., natomiast u odmian Finezja, Mewa i Bogatka wzrost zawartości białka pod wpływem stosowania azotu w fazie kłoszenia i zawiązywania ziarna był znacznie większy (1,4 proc.).

Zawartość glutenu

Zawartość glutenu

Autor: M.Ptaszyński

Opis: Zawartość glutenu w zależności od sposobu nawożenia azotem

Jeszcze większe zależności występują w zawartości glutenu w ziarnie. W badanych odmianach zaobserwowano wzrost zawartosci glutenu pod wpływem azotu stosowanego późno – od 4,8 do 8,2 proc. Ma to istotne znaczenie przy skupie ziarna. Widać, że dawka 100 kg N/ha stosowana dwukrotnie była niewystarczająca dla uzyskania wymaganych parametrów jakości, natomiast ta sama dawka azotu zastosowana trzykrotnie lub czterokrotnie wpływała dodatnio na cechy jakościowe.

Osobnym zagadnieniem jest stosowanie dawek dużych, powyżej 120 kg N/ha. Wówczas konieczny jest podział dawki na trzy lub cztery części, aby uzyskać lepszą jakość, a także zmniejszyć podatność łanu na wyleganie i wyeliminować zagrożenia dla środowiska. Pojawia się ono wówczas, gdy azot nie jest wykorzystywany przez rośliny ze względu na zbyt wysokie dawki, niewłaściwy termin lub technikę stosowania. Niewykorzystany pierwiastek zostaje wymyty, ulega erozji wodnej i wietrznej. Przyczynia się to do zanieczyszczenia wody, gleby i do niskiej opłacalności nawożenia.

Mocznik w roztworze

Azot może być stosowany zarówno w formie sypkiej, płynnej (roztwór mocznika), jak i w formie RSM. Zazwyczaj pierwszą dawkę stosuje się w formie sypkiej, następne w formie sypkiej lub płynnej, zależnie od warunków pogodowych i warunków technicznych gospodarstwa. Wyjątkowo dużą popularność zdobyło dokarmianie dolistne mocznikiem w fazie kłoszenia i dojrzałości mlecznej, przy małej zawartości wody w glebie. Azot pobierany jest wówczas przez liście. Wielkość dawki nawożenia wiąże się z ilością cieczy roboczej na hektar. Stężenie roztworu należy uzależnić od fazy rozwojowej pszenicy.

Odmiany pszenicy

Odmiany różnią się efektywnością wykorzystania dawek azotu, zatem zastosowana dawka powinna być zróżnicowana. Można wydzielić dwie grupy odmian: efektywnie wykorzystujące duże dawki azotu i efektywnie wykorzystujące średnie dawki azotu.

Średnie dawki azotu efektywnie wykorzystują odmiany: Kamila, Roma, Zorza, Sakwa, Kaja, Korweta, Tortija, Mikula, Tonacja, Turnia, Finezja, Pegassos, Izyda, Trend, Aristos, Muza, Rapsodia, Fregata, Smuga, Naridana.

Większe dawki azotu efektywnie wykorzystują odmiany: Almari, Kobra Plus, Mikon, Rysa, Symfonia, Zyta, Soraja, Mewa, Nutka, Sukces, Clever, Satyna, Kris, Zawisza, Ostka Strzelecka, Bogatka. Wymagania pokarmowe pierwszej grupy pszenic wynoszą 23–24 kg azotu na tonę ziarna, drugiej – 26–28 kg azotu na tonę ziarna.

Późne dawki azotu

Należy je stosować w celu uzyskania lepszej jakości ziarna, wyeliminowania błędu wynikającego z niezastosowania azotu wcześniej, np. w okresie strzelania w źdźbło, a także w wypadku stosowania dużych dawek azotu.

Autorka pracuje w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB w Puławach

Źródło: "Farmer" 07/2008

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • chłop z wołynia 2011-03-06 18:25:04
    Turnie sieją durnie.Kto w dzisiejszych czasach sieje odmianę turnia . pozdrawiam
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.227.37
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!