PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W jakich warunkach należy się spodziewać niedoborów mikroskładników?

W jakich warunkach należy się spodziewać niedoborów mikroskładników? Mikroelementy spełniają ważne funkcje fizjologiczne w roślinie i dla prawidłowego rozwoju roślin nie może ich w glebie zabraknąć; Fot. Anna Kobus

Autor: Anna Kobus

Dodano: 02-01-2017 10:43

Tagi:

Niedobór chociaż jednego z mikropierwiastków może wpływać ograniczająco na wzrost i rozwój roślin. Zastanówmy się w jakich warunkach należy spodziewać się niedoborów mikroskładników w glebie, by móc takim sytuacjom w porę zapobiegać



Analizy glebowe najpełniej zobrazowałoby zawartość przyswajalnych form mikroskładników w glebie. Sposób ten jednak jest jeszcze mało popularny wśród producentów rolnych, gdyż badania te są stosunkowo drogie. Warto jednak raz na kilka lat takie badanie wykonać, by poznać średnią zawartość poszczególnych mikroskładników w glebie. Każda bowiem gleba odznacza się inną naturalną zasobnością.

Niską zawartością w poszczególne mikroelementy odznaczają się przede wszystkim gleby lekkie, przepuszczalne i ubogie w próchnicę. Mają one słaby kompleks sorpcyjny i tym samym nie mają możliwości na dłużej zatrzymywać w glebie poszczególnych mikroskładników. Na takich stanowiskach pierwiastki są podatne na wymywanie. Stosunkowo łatwo przemieszczane są w głąb profilu glebowego przyswajalne formy manganu. Łatwo wymyciu ulega także bor. Nieco trudniej natomiast dochodzi do przemieszczania się miedzi, żelaza czy cynku. Ale podczas deszczowych okresów należy się spodziewać wymycia także tych jonów.

Zawartość poszczególnych mikroelementów zależy zatem w dużej mierze od zawartości próchnicy i materii organicznej będących źródłem tych pierwiastków. Należy tu jednak zaznaczyć, że w pewnych okolicznościach duża zawartość próchnicy może wpływać ograniczająco na zawartość form przyswajalnych poszczególnych mikroelementów. Przykładowo gleby torfowe są bogate w próchnicę i jednocześnie w miedź ogólną, ale miedź w tych glebach występuję przede wszystkim w formach dla roślin niedostępnych. W takich okolicznościach rośliny mogą cierpieć na niedostatek tego mikropierwiastka (tzw. choroba nowin).

W przypadku mikroskładników czynnikiem decydującym o ich dostępności jest odczyn gleby. Tu paradoksalnie dostępność większości mikroskładników (oprócz molibdenu) zwiększa się wraz ze spadkiem pH gleby. Niedobory manganu mogą pojawiać się już przy pH 6,0. Dostępność miedzi i cynku wyraźnie maleje przy wartościach powyżej pH 7,0. W związku z tym na glebach zasadowych lub świeżo wapnowanych można się spodziewać niedoborów tych pierwiastków w pierwszej kolejności.

O dostępności wielu pierwiastków zależy także stan uwilgotnienia gleby. To w wodzie glebowej rozpuszczone są sole mineralne. W związku z powyższym susze glebowe, drastycznie obniżają możliwości pobierania składników pokarmowych. W takich warunkach należy spodziewać się trudność z pobieraniem przede wszystkim boru, następnie manganu, miedzi oraz molibdenu.

Należy także pamiętać o wzajemnych powiązaniach pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami tzw. synergizm i antagonizm jonowy. Przykładowo molibden wpływa na pobieranie miedzi. Natomiast za wysokie stężenie manganu, miedzi czy cynku może ograniczyć pobieranie żelaza.

Analizując potrzebę nawożenia mikroelementami nie można także pominąć potrzeb pokarmowych poszczególnych gatunków roślin uprawnych, względem oczekiwanego plonu. Tu rozbieżności mogą być znaczne. Przykładowo borolubny burak cukrowy pobiera około 500 gB/ha natomiast mniej wymagające co do tego mikropierwiastka zboża, potrzebują do prawidłowego rozwoju 10-krotnie mniejszą jego ilość - około 50 g/ha.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • z.. 2017-01-04 17:14:20
    Spory kawałek starego dzikiego sadu, za miedzą qq. Sad wyrwany ....pod sadkiem dziadka 4t do przodu na hektarze....to samo nawożenie....
    Dla QQ najlepszym stanowiskiem "nowina".....wszystko unormowane, myślę, że to nie poziom a całokształt- stosunek poszczególnych składników pokarmowych do siebie....ingerencja człowieka- miesza i zaburza. Przecież gleba to minerały.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!