Według kryterium zawartości w roślinie wapń należy do makroskładników drugoplanowych (tab. 1). Przy czym jego akumulacja w niektórych roślinach jest na tyle duża, że składnik ten pod względem zawartości zajmuje piąte miejsce po: węglu, tlenie, azocie i potasie. Pierwiastek ten stanowi szczególnie ważny składnik pokarmowy w uprawie roślin oleistych, motylkowych pastewnych i strączkowych (tab. 2). Zatem trzeba mieć na uwadze, że regulując odczyn gleby (stosując nawozy wapniowe), nie tylko korzystnie wpływamy na jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne, ale także wprowadzamy do gleby jeden z najważniejszych składników pokarmowych.

ZNACZENIE WAPNIA

Funkcje pełnione przez ten pierwiastek w roślinie można podzielić na trzy grupy: strukturalne, biochemiczne i fizjologiczne. Zatem składnik ten jest niezbędny do realizacji wielu procesów, między innymi:

  • stabilizacji komórek i błon cytoplazmatycznych -wchodzi w skład tkanek i organów; "skleja" komórki roślinne ze sobą (blaszka środkowa);
  • podziału komórek merystemów wierzchołkowych (proces wzrostu);
  • wzrostu elongacyjnego (wydłużeniowego) korzeni;
  • zawiązywania nasion (kiełkowanie pyłku i wzrostu łagiewki pyłkowej);
  • fotosyntezy;

Wapń jest niezbędny do realizacji wielu procesów, m.in. fotosyntezy
Wapń jest niezbędny do realizacji wielu procesów, m.in. fotosyntezy

  • ograniczania skutków stresu termicznego (synteza białek stresu termicznego);
  • akumulacji skrobi (metabolizm węglanowy);
  • aktywacji enzymów;
  • otwierania i zamykania aparatów szparkowych, przez co rośliny w niekorzystnych warunkach mogą ograniczać transpirację, co przekłada się na efektywne gospodarowanie wodą;
  • metabolizmu azotowego;
  • pobierania składników mineralnych przez korzenie;
  • tworzenia się i wzrostu brodawek korzeniowych u roślin motylkowatych;
  • hamowania aktywności patogenów atakujących korzenie i inne organy roślin (przykładowo dobre odżywienie wapniem ogranicza fuzaryjne więdnięcie pomidorów);
  • -dojrzewania owoców (spadek zawartości wapnia tuż przed dojrzewaniem w połączeniu z intensywną syntezą etylenu w owocach);
  • przekazywania sygnałów środowiskowych.