Najlepsza pora do wapnowania to właśnie czas pożniwny. Wapnowanie to zabieg w Polsce wprost niezbędny, ale często traktowany po macoszemu. Dlaczego? Po likwidacji dopłat do wapnowania, stosowanie tych nawozów drastycznie spadło. Jedynym województwem, które w 2011 r. zdecydowało się na przywrócenie dotacji jest Śląsk. Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach w tym roku przeznaczył 2 mln zł na ten cel. Pozwoli to na zakup i wysiew ponad 26 tys. ton wapna nawozowego, co ma spowodować zmniejszenie zakwaszenia 9,9 tys. ha użytkowanych rolniczo gleb w regionie.

Naukowcy oceniają, że doprowadzenie do optymalnego odczynu gleb rolniczych w całym kraju kosztowałoby ok. 3 mld zł.

Jakie korzyści daje nawożenie? Po pierwsze wzrost plonów, po drugie zmniejszenie kosztów. Dodatkowymi czynnikami jest usunięcie toksyczności glinu, manganu i żelaza, a także wzrost aktywności fizjologicznej rośliny i poprawa struktury gleby. Nie bez znaczenia jest też wzrost aktywności biologicznej gleby.