PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zboża chronione przed suszą

Zboża chronione przed suszą

Autor: farmer.pl, Małgorzata Tyszka

Dodano: 29-05-2012 09:46

Tagi:

"Koktajl" lub "zupa" pomogą zbożom znieść suszę.



Już od trzech tygodni praktycznie na terenie całego kraju nie spadł deszcz. Brak opadów zwłaszcza negatywnie wpływa na zboża, ich plon obniża się z dnia na dzień. Zdaniem Krajowej Federacji Producentów Zbóż jeśli sytuacja się nie zmieni zbiory zbóż mogą osiągnąć w tym roku jedynie 20 mln ton.

Prof. Witold Grzebisz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przypomina, że susza jest zjawiskiem, które w Polsce pojawia się corocznie i do tego nieregularnie.

- Ten fakt winien producentów rolnych mobilizować w dwojaki sposób. Po pierwsze trzeba systematycznie poprawiać żyzność gleb, zwłaszcza lekkich, głównie poprzez zwiększanie zawartości próchnicy, co prowadzi do wzrostu zasobów wody z opadów zimowych. Po drugie roślinie trzeba pomóc zbudować system korzeniowy, czemu sprzyja dobra struktura gleby - po raz drugi próchnica, a także poprzez regulację odczynu. To są działania długofalowe, które trzeba podjąć, pracując w takich warunkach, jakie się ma - mówi portalowi farmer.pl prof. Grzebisz.

Działania krótkofalowe, tzw. ratujące plon, także trzeba podejmować z wyprzedzeniem.

- Obecna susza w niektórych regionach kraju trwa 2-3 tygodnie, a w innych kilka tygodni dłużej. Sprawa w zasadzie dotyczy zbóż. Po dłuższej suszy blaszki liściowe pokryły się grubą warstwą wosku, co utrudnia przyjmowanie dolistne składników pokarmowych. Pomimo tego należy dokarmić rośliny dolistnie „koktajlem odżywczym", zawierającym do 3(5) proc. mocznika, 2 proc. siarczanu magnezu, do 100 g siarczanu lub 50 g chelatu miedziowego - podkreśla prof. Witold Grzebisz.

Alternatywą jest zupa mikroelementowa z mocznikiem i magnezem.

- Podstawowym warunkiem jest duża ilość wody, 800-1000 dm3, a także wykonanie zabiegu w momencie, gdy wieczorem stwierdzimy rosę na roślinach. Absolutnie nie wolno wykonywać zabiegu nad ranem, a tym bardziej w pełni dnia. W buraku cukrowym należałoby zastosować siarczan magnezu, a w kukurydzy - cynk - mówi prof. Grzebisz.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • ths 2012-05-29 21:13:13
    gó..o to pomoże tylko wyciąganie kasy jak nie spadnie deszcz
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.177.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!