Późną wiosną i na początku lata pogoda nie sprzyja uprawom warzyw, natomiast stwarza dogodne warunki do rozwoju chorób grzybowych. Jednym z takich patogenów jest grzyb Alternaria wywołujący alternariozę naci marchwi i pietruszki.

Choroba poraża głównie liście, a w okresie wschodów jest również odpowiedzialny za zgorzel siewek. Rozwój choroby przebiega stopniowo i objawy postępują ku górze. W pierwszej kolejności porażane są najstarsze, dolne liście. Pojawiają się wówczas drobne brązowo-czarne plamy, które następnie zlewają się ze sobą.

Przy silnym porażeniu dochodzi do przedwczesnego zasychania liści, co ma pośredni wpływ na plon oraz utrudniony jest zbiór mechaniczny korzeni. Marchew traci również na jakości smakowej i źle się przechowuje, a pietruszka naciowa traci wartość handlową.

Występowaniu choroby można zapobiec m.in. wybierając odmiany, które wykazują wysoką tolerancję na alternariozę. Przed siewem zaleca się zaprawianie nasion, a samej uprawy nie powinno zakładać się co roku na tym samym miejscu. Pod uprawę należy unikać gleb wilgotnych i ciężkich. Uprawa marchwi powinna być prowadzona na podwyższonych zagonach.

Po zaobserwowaniu na starszych liściach pierwszych objawów choroby, należy przystąpić do jej zwalczania. W ochronie marchwi, ale także pietruszki czy selera przed alternariozą, zaleca się zastosować zabieg chemiczny jednym z preparatów: Amistar 250 SC (0,8 l/ha), Bravo 500 SC, Bravo Plus 500 SC, Gwarant 500 SC (w dawce 2-2,5 l/ha) lub Nativo 75 WG (0,3 kg/ha). Ten ostatni środek zwalcza również zgniliznę twardzikową i mączniaka prawdziwego. W uprawach ekologicznych polecany jest Biosept 33 SL w stężeniu 0,2 proc. Oprysk należy wykonać w odstępach 10-14-dniowych przestrzegając okres karencji dla danego preparatu.