W uprawach rolniczych rozszerzenie objęło pszenicę i ziemniak.

Aktualnie Asahi SL jest dopuszczony do stosowania aż w 27 uprawach rolniczych, sadowniczych i warzywniczych.

W uprawach sadowniczych biostymulatora Asahi SL można obecnie używać także w gruszy, czereśni, śliwie oraz agreście, borówce wysokiej i aronii. W uprawach warzywniczych rejestracja Asahi SL objęła 9 nowych upraw: buraka ćwikłowego, paprykę, cukinię, pietruszkę, cebulę, kapustę pekińską oraz brokuła.

Obecny zakres stosowania Asahi SL:

rośliny rolnicze: pszenica ozima, burak cukrowy, rzepak, kukurydza, ziemniak;  rośliny warzywnicze: marchew, pomidor w gruncie, ogórek w gruncie oraz przy zastosowaniu.
małoobszarowym - brokuł, burak ćwikłowy, cebula, cukinia, kapusta pekińska, papryka, pietruszka, seler;  rośliny
sadownicze: jabłoń, wiśnia, czarna porzeczka, maliny, truskawki oraz przy zastosowaniu . małoobszarowym - grusza, czereśni, śliwa, agrest, borówka wysoka, aronia.

Asahi SL to biostymulator, którego substancja aktywna została w styczniu 2009 roku zarejestrowana w oparciu o przepisy UE jako SOR (wpis do Aneksu i Dyrektywy 91/414 WEG).

Asahi SL to oparty jest na trzech substancjach aktywnych z grupy nitrofenoli, naturalnie występujących w roślinach.

Podobał się artykuł? Podziel się!